Smotra likovne umjetnosti

Kritika na račun kustosa Documente zbog prikazanih antisemitskih djela; jedna slika prekrivena

Hina

"People Justice" - djelo umjetničkog kolektiva "Taring Padi" / Reuters

"People Justice" - djelo umjetničkog kolektiva "Taring Padi" / Reuters

Djelo indonezijskog umjetničkog tima Taring Padi pod nazivom "People Justice" je nakon višestruke kritike, kako od židovskih udruga tako i od njemačke politike, između ostalih i njemačkog predsjednika Frank-Waltera Steinmeiera i državne tajnice za kulturu Claudie Roth, u ponedjeljak navečer prekrivenoSmotra likovne umjetnosti Documenta u Kasselu našla se na udaru kritika zbog prikazanih antisemitskih djela, a jedan središnji rad je prekriven dok se ne riješi nastali sukob.


“Mislimo da je krajnje vrijeme da se u sklopu ove Documente povede rasprava te da umjetnici sami kažu u kojem kontekstu su ova djela nastala, a da vodstvo izložbe objasni zašto su ta djela naišla na kritiku”, priopćio je u utorak Međunarodni odbor Auschwitz.


Djelo indonezijskog umjetničkog tima Taring Padi pod nazivom “People Justice” je nakon višestruke kritike, kako od židovskih udruga tako i od njemačke politike, između ostalih i njemačkog predsjednika Frank-Waltera Steinmeiera i državne tajnice za kulturu Claudie Roth, u ponedjeljak navečer prekriveno.
Na platnu velikih dimenzija je između ostalog prikazan i jedan vojnik sa svinjskom njuškom, Davidovom zvijezdom i kacigom na kojoj stoji natpis Mossad (Izraelska tajna služba).


Izraelsko veleposlanstvo u Berlinu je objavilo kako pojedina djela izložena na Documenti podsjećaju na propagandu Josepha Goebbelsa.


Umjetnički tim se ispričao i objasnio kako se radi o kritici diktature bivšeg indonezijskog predsjednika Suharta.


“Instalacija je dio kampanje protiv militarizma i nasilja tijekom vojne diktature u Indoneziji koje se osjeća još do danas”, objasnio je umjetnički kolektiv, ne pojašnjavajući koja je veza Davidove zvijezde i Mossada s diktaturom u Indoneziji.


Njemački predsjednik Steinmeier u nedjelju je prilikom otvaranja Documente 15, koja se održava svakih pet godina i koja uz Biennale u Veneciji spada među najznačajnije likovne smotre na svijetu, izrazio kritiku na račun indonezijske skupine kustosa Ruangrupa koja je u Documentu uvrstila djela antisemitskog sadržaja.


“Umjetnost smije poticati na raspravu pa je tako i kritika Izraela dopuštena. No tamo gdje se kritika Izraela pretvori u dovođenje u pitanje njegove egzistencije radi se o prelaženju svih granica”, rekao je Steinmeier na otvaranju Documente.


I njemačka državna tajnica za kulturu Claudia Roth je rekla kako u slučaju spornih djela na Documenti “umjetnost dolazi do svojih krajnjih granica”.


Predsjednik Njemačko-izraelskog društva i bivši zastupnik grupe Zeleni Volker Beck je pri državnom odvjetništvu u Kasselu podnio prijavu zbog širenja nacionalne i vjerske mržnje.


Desno populistička Alternativa za Njemačku u parlamentu savezne pokrajine Hessen je zatražila zatvaranje ovogodišnje Documente.


Grupa kustosa Ruangrupa se već nekoliko mjeseci nalazi na udaru kritika javnosti zbog toga što je na Documentu pozvala organizacije, između ostalog s Palestinskih područja, koje dovode u pitanje egzistenciju Izraela kao i organizacije koje podržavaju bojkot Izraela.


Ruangrupa je prvo najavila organizaciju okruglog stola na kojem bi se raspravljalo o optužbama, ali je okrugli stol u posljednjem trenutku otkazan.