Koronavirus u vrhu vlasti BiH

Zaraženi premijeri oba entiteta BiH. Premijer Federacije završio u bolnici zbog pogoršnja stanja. On je, inače, osumnjičen da je nabavio neupotrebljive respiratore

Hina

foto: Armin Durgut/PIXSELL

foto: Armin Durgut/PIXSELL

Premijer je na nedavnom 'Maršu mira', obilježavanju 25. godišnjice genocida u Srebrenici, osjetio prve simptome covida-19.MOSTAR – Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, koji je pozitivan na novi koronavirus, primljen je na bolničko liječenje nakon što mu se pogoršalo zdravstveno stanje.


“Ranije je objavljeno kako je premijer pozitivan na koronavirus, a zbog upale pluća potreban je klinički tretman. Dijagnostika provedena, terapija u tijeku”, rekao je za medije Novalićev savjetnik Zoran Blagojević.


Pojasnio je kako je tijekom dana premijer Federacije BiH osjetio slabost te je imao povišenu temperaturu nakon čega je smješten u bolnicu Podhrastovi u Sarajevu gdje se liječe oboljeli od covida-19.


Terapija kisikom
N1 televizija je objavila da je zbog dvostrane upale pluća Novalić priključen na terapiju kisikom.


Premijer je na nedavnom ‘Maršu mira’, obilježavanju 25. godišnjice genocida u Srebrenici, osjetio prve simptome covida-19.


Novalića se tereti da je povezan s aferom nelegalne nabave respiratora u vrijednosti 5,3 milijuna eura u prvome valu epidemije koronavirusa u BiH. Kasnije se utvrdilo kako ti respiratori uopće nisu uporabljivi za oboljele od koronavirusa.


Zaražen i premijer Republike Srpske


Premijer Republike Srpske Radovan Višković također je zaražen koronavirusom. Potvrdili su to danas rezultati testiranja.


Iz njegova ureda u Banjoj Luci nisu objavili nikakve potankosti o njegovu zdravstvenom stanju osim da su sve Viškovićeve planirane aktivnosti otkazane.


“Daljnji rad vlade bit će organiziran prema preporukama Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske i epidemioloških službi”, stoji u priopćenju.


U BiH je stvarna moć a posebice ona financijska koncentrirana upravo u vladama entiteta koje imaju znatno veće ovlasti od Vijeća ministara BiH.