Raste broj zaraženih

Koronavirus se pojavio u Velikoj Britaniji, Rusiji, Švedskoj, Španjolskoj…

Hina

Reuters

ReutersVelika Britanija, Rusija, Švedska i Španjolska su u petak izvijestile o prvim slučajevima oboljenja do koronavirusa u tim zemljama.


U petak, dan nakon što je Svjetska zdravstvena oragnizacija (WHO) proglasila globalno međunarodno stanje zbog širenja koronavirusa, kineske zdravstvene vlasti objavile su da je u Kini zabilježeno 9692 slučajeva oboljenja od koronavirusa a da je umrlo 213 ljudi.


Više od stotinu oboljelih nalazi se u dvadesetak zemalja svijeta. Jedna studija kaže da bi zaraženih moglo biti do 75800.
Britanija je u petak potvrdila svoja dva prva slučaja oboljenja od koronavirusa. Oboljele su dvije osobe iz iste obitelji i liječe se u Newcastelu. Dužnosnici zdravstvenih službi nisu, međutim, objavili više pojedinosti o oboljelima.


Dva kineska državljana u Sibiru postala su prvi slučajevi oboljenja od koronavirusa u Rusiji.


Pacijenti se nalaze u Zabajkalskoj oblasti na granici s Kinom i Tjumenjskoj oblasti na granici s Kazahstanom, rekla je zamjenica ruskog ministra zdravstva Tatjana Golikova.


Švedske zdravstvene vlasti su rekle da je u toj zemlji prvi puta dijagnosticirano oboljenje od koronavirusa kod pacijentice koje je nedavno posjetila Wuhan i vratila se u Švedsku 24. siječnja bez simptoma bolesti.


Pacijentica je kasnije kontaktirala zdravstvene službe zbog kašlja.


Španjolsko ministarstvo zdravstva je u petak objavilo da je na Kanarskom otočju utvrđen prvi slučaj koronavirusa u toj zemlji .


Pacijent je dio skupine od pet osoba koja je u četvrtak izolirana i stavljena na promatranje nakon što je utvrđeno da su neki od njih bili u kontaktu s Nijemcem kojem je dijagnositciran virus.