Središnja banka

Kinezi zbog koronavirusa peru lovu. I to doslovno

P. N.

FOTO/PxFuel

FOTO/PxFuel

Koronavirus se nastavlja širiti svijetom, a najteže je pogodio stanovništvo u Kini. Središnja kineska banka u  Guangzhouu najavljuje da će uništiti sav novac koji su prikupile bolnice, autobusi i tržnice na područjima pogođenima koronavirusom da bi smanjili zaraženo područje, prenosi Insider.  


Narodna banka je naredila da se sve papirnate novčanice s visokim stupnjem izloženosti epidemiji povuku iz opticaja ili za uništenje ili za dezinfekciju. Komercijalnim je bankama rečeno da novčanice koje stižu s inficiranih područja stave sa strane, očiste ih i proslijede središnjoj banci.


Koronavirus se nastavlja širiti svijetom, a najteže je pogodio populaciju u Kini. Epidemija je odgovorna za 1.670 smrtnih slučajeva i gotovo sedamdeset slučajeva zaraženih, prema brojkama od nedjelje popodne.
Narodna će banka koristiti visoke temperature ili UV svijetlo da bi dezinficirala novčanice i pohranila novac na više od četrnaest dana dok ih ponovno ne pošalju u opticaj. Središnje banke diljem svijeta često uništavaju stare novčanice da bi stvorile ravnotežu opskrbe novim novcem. 


Ovakva praksa ne pogađa novčane izvore, ali ova akcija povezana s koronavirusom čini upravo to iz sigurnosnih razloga. 


Iz veće banke u Guangzhouu, neimenovani izvor kaže da će se korisnike pitati otkuda stiže novac, ali da će biti teško da ovakva mjera bude potpuno efektivna.


Guverner središnje banke, Fan Yifel, u subotu je kazao da je od 27. siječnja ove godine u kineski financijski sustav “ubrizgano” 85.6 milijardi dolara (600 milijardi yuana). Oko četiri milijarde yuana je poslano u Wuhan prije Lunarne nove godine, gdje je započela epidemija. Dodaje i da će središnja banka pomagati ostalim pogođenim područjima u financijskom smislu.