Trgovinski sajam u Šangaju

Kinezi odbili emitirati unaprijed snimljeni govor Charlesa Michela. Kritizirao je neosuđivanje ruske agresije

Hina

Reuters

Reuters

Unaprijed snimljeni video Charlesa Michela trebao je biti jedan od nekoliko govora svjetskih čelnikaKineske vlasti, koje stoje iza velikog trgovinskog sajma u Šangaju, nisu objavile govor predsjednika Europskog vijeća na ceremoniji otvaranja koji je kritizirao ruski “ilegalni rat” u Ukrajini i pozvao na smanjenje trgovinske ovisnosti o Kini, rekli su diplomati.


Unaprijed snimljeni video Charlesa Michela trebao je biti jedan od nekoliko govora svjetskih čelnika i čelnika međunarodnih organizacija, uključujući kineskog predsjednika Xi Jinpinga, na otvaranju China International Import Expo (CIIE) u petak, rekla su tri europska diplomata za Reuters.


Diplomati, koji ne žele biti imenovani zbog osjetljivosti pitanja, rekli su Reutersu da su iznenađeni što je govor uklonjen.
“Predsjednik Michel pozvan je da se obrati na 5. Hongqiao forumu/CIIE u Šangaju”, rekao je za Reuters Barend Leyts, Michelov glasnogovornik.


“Kao što su kineske vlasti tražile, doista smo dali unaprijed snimljenu poruku koja na kraju nije prikazana. To rješavamo normalnim diplomatskim kanalima.”


Nitko iz kineskog ministarstva vanjskih poslova ili suorganizatora sajma, kineskog ministarstva trgovine i gradske vlade Šangaja, nije odgovorio Reutersovim zahtjevima za komentar.


Ostali uglednici koji su govorili na ceremoniji nakon Xija bili su generalni direktor Međunarodnog monetarnog fonda, glavni direktor Svjetske trgovinske organizacije i predsjednici Indonezije, Šri Lanke i Bjelorusije, navodi se na službenoj web stranici izložbe.


Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko vjeran je saveznik ruskog čelnika Vladimira Putina čija je zemlja ugostila tisuće ruskih vojnika prije i tijekom, kako ih Moskva naziva, “specijalne operacije” u Ukrajini.


Govor predsjednika Europskog vijeća bio je vrlo kritičan prema “nezakonitom ratu Rusije protiv Ukrajine” i on je rekao da Europa iz njega uči “važne lekcije”, prema izvatcima iz obraćanja koje su dostavili europski diplomati.


Europa je bila previše ovisna o Rusiji u pogledu fosilnih goriva, što je dovelo do trgovinske neravnoteže, rekao je Michel.


“U Europi želimo ravnotežu u našim trgovinskim odnosima… kako bismo izbjegli pretjeranu ovisnost”, prema diplomatima upoznatim s onim što je trebao reći. “To vrijedi i za naše trgovinske odnose s Kinom.”


Michel je također u neobjavljenom govoru pozvao Kinu da učini više kako bi zaustavila krvoproliće u Ukrajini.


Kina dosljedno odbija kritizirati rusku agresiju koja je opustošila gradove diljem Ukrajine i ubila tisuće vojnika i civila od početka 24. veljače.


“Kina bi, koristeći svoj utjecaj, imala ulogu u zaustavljanju ruskog brutalnog rata … kroz vaše takozvano “neograničeno” partnerstvo s Rusijom” rekao je Michel, misleći na pakt koji su najavili Xi i Putin u Pekingu prije početka rata.


“Vi, Kino, možete pomoći da se tome stane na kraj.”


Očekuje se da će i Xi i Michel prisustvovati i sastati se na samitu šefova država Grupe dvadeset (G20) na Baliju sljedeći utorak i srijedu.


Predsjednik Europskog vijeća jedan je od najviše rangiranih dužnosnika Europske unije čija uloga uključuje predstavljanje bloka na međunarodnim sastancima na vrhu i bilateralnim sastancima na vrhu s drugim šefovima država.


Služba za vanjsku politiku EU-a rekla je u prošlomjesečnom dokumentu da se na Peking sada prvenstveno treba gledati kao na konkurenta koji promiče “alternativnu viziju svjetskog poretka”.