Projekt vrijedan milijardu dolara

Kineska kompanija želi u Zimbabveu graditi plutajuću solarnu elektranu

Hina

Ilustracija / Reuters

Ilustracija / Reuters

Plutajući fotonaponski sustavi sve su atraktivnija opcija budući da investitori nastoje izbjeći zauzimanje velikih površina i konkurentske interese za upotrebu zemljištaKineska kompanija China Energy Engineering predložila je gradnju plutajućih fotonaponskih sustava snage tisuću megavata na akumulacijskom jezeru u Zimbabveu u vrijednosti od gotovo milijardu dolara, pokazali su objavljeni dokumenti.


Zimbabve trenutno domaćom proizvodnjom pokriva manje od polovine potražnje za električnom energijom od 1.700 megavata zbog zastarjelih termoelektrana na ugljen i niske razine vode u akumulacijskom jezeru Kariba na rijeci Zambezi kapaciteta 1.050 megavata.


Plutajući fotonaponski sustavi sve su atraktivnija opcija budući da investitori nastoje izbjeći zauzimanje velikih površina i konkurentske interese za upotrebu zemljišta.
Prijedlog tvrtke China Energy, upućen državnoj tvrtki Zimbabwe Power Company i konzorciju industrijskih potrošača, predviđa postavljanje oko 1,8 milijuna solarnih panela po cijeni od 987 milijuna dolara, pokazuju dokumenti u koje je Reuters imao uvid.


“Opseg rada projekta uključuje projektiranje, nabavu, izgradnju i puštanje u pogon plutajuće solarne farme snage 1000 MW”, navodi se u dokumentu.


China Energy nedavno je dovršio dva plutajuća fotonaponska sustava na Tajlandu i u kineskoj provinciji Shandong, prema dokumentima.


Zimbabve je prošlog tjedna počeo proizvoditi struju u prvoj od dvije nove termoelektrane na ugljen, jačine 300 MW, u Hwangeu, koje financira Kina, no dugoročno se planira opskrbljivati energijom u iz obnovljivih izvora.


U prosincu vlada je predstavila poticaje koji bi do 2025. trebali na distribucijsku mrežu dovesti fotonaponske sustave kapaciteta od 1.100 megavata.