Utrka za cjepivom

Kineska cjepiva protiv covida-19 na tržištu već u studenome? Vojsci već odobreno jedno

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Kina ima četiri cjepiva protiv covida-19 u završnoj fazi kliničkog ispitivanjCjepiva protiv koronavirusa  koja se razvijaju u Kini mogla bi biti spremna za javnost već u studenome, rekao je dužnosnik povezan s kineskim centrom za kontrolu i sprečavanje bolesti (CDC).


Kina ima četiri cjepiva protiv covida-19 u završnoj fazi kliničkog ispitivanja. Najmanje tri od njih već je ponuđeno najizloženijim službama.


Treća faza odvija se glatko i cjepiva bi mogla biti spremna za javnost u studenome i prosincu, rekla je glavna stručnjakinja CDC-a za biosigurnost Guizhen Wu u intervjuu za državnu televiziju u ponedjeljka.
Wu, koja je rekla da nije osjetila ikakve abnormalne simptome proteklih mjeseci nakon uzimanja eksperimentalnog cjepiva u travnju, nije precizirala o kojem se cjepivu radi.


Odjel državnoga farmaceutskog diva kineskoga National Pharmaceutical Group (Sinopharm) i Sinovac Biotech razvijaju tri cjepiva u sklopu državnog programa.


Četvrto cjepivo protiv covida-19 razvija CanSino Biologics i njegova upotreba u kineskoj vojsci odobrena je u lipnju.


Sinopharm je rekao u srpnju da bi njegovo cjepivo moglo biti spremno za javnu uporabu do kraja godine nakon zaključenja ispitivanja u trećoj fazi.


Svjetski proizvođači natječu se u razvijanju učinkovita cjepiva protiv virusa od kojeg je umrlo više od 925.000 ljudi.


Vodeći zapadnjački proizvođači lijekova obećali su ranije ovaj mjesec da će se držati standarda znanstvenih ispitivanja i odbiti svaki politički pritisak da se ubrza proces.