Denuklearizacija

Kim Jong Un Trumpu dao ultimatum do kraja godine

Hina

Reuters

Reuters

Dijalog SAD-a i Sjeverne Koreje se našao u limbu od summita održanog u Hanoiju 27.-28. veljače, koji je propao zbog razlika u stajalištima u pogledu toga kako je daleko Sjeverna Koreja voljna ići u ograničenju svojeg nuklearnog programa te u kojoj je mjeri SAD voljan ublažiti gospodarske sankcije.Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un je rekao da je neuspjeh pregovora sa Sjedinjenim Državama vratio opasnost povratka napetosti ali da ga ponovni sastanak s predsjednikom Donaldom Trumpom zanima samo ako Sjedinjene Države dođu s drugačijim stajalištem, izvijestila je sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA u subotu.


Kim je rekao da će odluku Sjedinjenih Država čekati »do kraja ove godine«, po agenciji KCNA.


»Potrebno je da SAD prestane sa svojim sadašnjim pristupom i dođe nam s novom računicom«, rekao je Kim u govoru u petak, prenosi KCNA.
Dijalog SAD-a i Sjeverne Koreje se našao u limbu od summita održanog u Hanoiju 27.-28. veljače, koji je propao zbog razlika u stajalištima u pogledu toga kako je daleko Sjeverna Koreja voljna ići u ograničenju svojeg nuklearnog programa te u kojoj je mjeri SAD voljan ublažiti gospodarske sankcije.


Sjevernokorejski čelnik pokazuje tvrđe stajalište prema Washingtonu nego što je to bilo nedavno, primjećuju analitičari, a u četvrtak je rekao da njegova zemlja treba zadati udarac onima koji joj nameću sankcije tako da njezino gospodarstvo postane samodostatno.