Napetost

Kamala Harris stiže u posjet Južnoj Koreji, Sjeverna ispalila dva balistička projektila

Hina

Reuters

Reuters

Sjedinjene Države su osudile lansiranje balističkih projektila, istaknuvši da su i dalje otvoreni za dijalog sa Sjevernom Korejom.Sjeverna Koreja je ispalila dva “balistička projektila” kratkog dometa, priopćila je u srijedu južnokorejska vojska, nekoliko dana nakon sličnog pokusa i uoči posjeta američke potpredsjednice Kamale Harris Južnoj Koreji.


Ova lansiranja, jedan u nizu vojnih pokusa Sjeverne Koreje ove godine, događaju se nakon upozorenja južnokorejske obavještajne službe o skorom nuklearnom pokusu Pjongjanga.


Južnokorejska vojska je objavila da su “dva balistička projektila kratkog dometa ispaljena iz Sunana u Pjongjangu”.
Projektili su “preletjeli 360 km na visini od 30 km, brzinom od 6 mahova”, dodaje združeni vojni stožer u Seulu u priopćenju, dodajući da će nastaviti opširniju analizu lansiranja.


I Japan je potvrdio dva lansiranja, a ministar obrane Toshiro Ino nazvao je “neviđenim” nedavno uzastopno ispaljivanje projektila Sjeverne Koreje. “Ovakva opetovana lansiranja ne mogu se dopustiti”, istaknuo je.


Sjedinjene Države su osudile lansiranje balističkih projektila, istaknuvši da su i dalje otvoreni za dijalog sa Sjevernom Korejom.


“Ovim lansiranjima krše se brojne rezolucije UN-ova Vijeća sigurnosti i prijetnja su susjedima Demokratske Narodne Republike Koreje (službeno ime Sjeverne Koreje) i međunarodnoj zajednici”, rekao je glasnogovornik američkog State Departmenta.


“Ostajemo privrženi diplomatskom pristupu DNRK-u i pozivamo ga na dijalog”, dodao je.


Sjeverna Koreja je ove godine izvela neviđen niz vojnih pokusa i priprema se, po informacijama južnokorejske obavještajne službe, na novi nuklearni pokus.