Šri Lanka

Kakvi nadimci: Na izborima u ovoj državi sučelit će se “uložak” i “terminator”

Hina

Reuters

ReutersŠrilanski predsjednički izbori u subotu bit će nadmetanje između dvojice kandidata iz utjecajnih političkih dinastija, ali vrlo različitih osobnosti. Jedan u kampanji nudi besplatne higijenske uloške, a drugi je bivši vojnik kojega i u vlastitoj obitelji zovu »terminatorom«.


Kontroverzni bivši ministar obrane Gotabhaya Rajapaksa (70), umirovljeni potpukovnik, bio je vojni zapovjednik koji je razbio gerilce, Tamilske tigrove, i okončao 37-godišnji separatistički rat. U subotu ga na predsjedničkim izborima čeka nova bitka, za glasove. Kandidat je stranke desnog centra SLPP.


Obitelj ga naziva šrilanskim »terminatorom« jer obećava borbu protiv korupcije i islamskog ekstremizma, ključnog pitanja nakon samoubilačkh napada na Uskrs ove godine u kojima je ubijeno 269 ljudi.
Suprotno od verbalno ratobornog Rajapakse, njegov glavni protivnik na izborima je Sajith Premadasa, ministar za stanovanje i kulturu i član vladajuće Ujedinjene nacionalne stranke (UNP) koji se nada da će privući biračice obećanjima o poboljšanju menstrualne higijene.


Menstruacija je tabu tema u konzervativnom budističkom društvu. Premadasu (52) je zbog toga predmet poruge među Rajapaksinim pristašama koji ga zovu »čovjekom uloškom«.


»Ostajem predan ženskim pravima«, uzvratio je Premadasa na Twitteru.


»Ponosno ću nositi etiketu #čovjekuložak. Mislim da je to bolje nego biti #čovjekskombijem.«


Pomoć velikog brata


Premadasa je pritom mislio na optužbe da je Gotabhaya predvodio odrede smrti tijekom desetogodišnje vlasti svog brata Mahinde.


Gotabhaya Rajapaksa, pak, opovrgava da je bio mozak »otmica s bijelim kombijem«, kako se nazivaju nestanci desetina političkih protivnika.Rajapaksa nema političkog iskustva, ali to nadoknađuje vodeći kampanju sa svojim karizmatičnim starijim bratom Mahindom.

Suočen s optužbama o korupciji i nepotizmu, Mahinda nije uspio osvojiti treći mandat u siječnju 2015. Njegov pokušaj da postane premijer na parlamentarnim izborima kasnije te godine također je propao.


Novi ustavni amandman zabranio mu je da se ponovno kandidira za predsjednika pa »obiteljske boje« brani njegov brat.


Međutim, Gotabhayin pokušaj da iskoristi utjecaj svog starijeg brata nije uspio. Kada su mu postavili teška pitanja na njegovoj jedinoj tiskovnoj konferenciji tijekom tromjesečne kampanje, on se okrenuo prema Mahindi da mu kaže odgovore, a protivnici su ga ismijali.


Na pitanja o ratnim zločinima tijekom završne ofenzive tamilskog rata, u kojemu je navodno ubijeno oko 40.000 tamilskih civila, nije htio odgovarati.


»Zašto cijelo vrijeme govorite o prošlosti? Pitajte o budućnosti«, rekao je. »Ja pokušavam postati predsjednikom buduće Šri Lanke. Bolje je da se koncentrirate na budućnost.«


Prijeti mu i sudski postupak zbog zloporabe državnog novca, a riječ je o više od sto tisuća dolara, koji je navodno uzeo kako bi sagradio spomenik svojim roditeljima u vrijeme kada mu je brat bio predsjednik.


Također je suočen s parničnim postupkom u Sjedinjenim Državama zbog toga što je navodno naredio mučenje muškarca iz etničke skupine Tamila i još nekoliko drugih ljudi dok je bio na vlasti.


Druga parnica protiv njega, zbog toga što je navodno prouzročio smrt urednika protuvladinih novina u Šri Lanki 2009., odbačena je na američkom sudu na temelju toga da je Gotabhaya imao »imunitet stranog dužnosnika«.


Istraga o putovnici


Rajapaksa je navodno imao dvostruko američko-šrilansko državljanstvo koje bi mu onemogućilo da se kandidira na izborima, ali kaže da se odrekao američkog državljanstva ove godine kako bi mogao ući u predsjedničku utrku.


Lokalni sud i dalje istražuje njegovo državljanstvo. Ako pobijedi na izborima, taj će slučaj biti zamrznut do okončanja petogodišnjeg mandata.


Kandidat Premadasa također je iz političke obitelji. Njegov otac Ranasinghe Premadasa, nekadašnji premijer i predsjednik, ubijen je za vrijeme skupa na Praznik rada 1993. godine. Za njegovu smrt odgovornima se smatraju tamilski pobunjenici.


Premadasa mlađi, jedini sin u obitelji, uglavnom se nije isticao dok nije dobio stranačku ulaznicu za kandidiranje na izborima.


Kao ministar stanovanja u sadašnjoj vladi zaslužan je za pokretanje nekoliko nacionalnih stambenih projekata za obitelji s nižim prihodima, ideju koju je zagovarao njegov pokojni otac.


Ispitivanja javnoga mnijenja nema, ali analitičari smatraju da je Rajapaksa u prednosti.