Vrijednost za novac

Kako nas perušaju u Hrvatskoj: Krenuli smo preko granice po špežu, ovdje se isplati skoro sve! Pogledajte računicu

Bruna Matičić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Mnoge proizvode i dalje je isplativije kupovati kod susjeda čak i kada se uračunaju troškovi benzinaPosljednjih dana, otkako je uvođenje eura u Hrvatskoj dovelo i do niza novih poskupljenja, građani osim što su ljuti zbog visokih cijena vode brojne rasprave i usporedbe s cijenama iz susjednih nam zemalja, Italije i Slovenije.


Društvenim mrežama i javnim prostorom neprestano se uspoređuju cijene, a primjere viših cijena proizvoda u hrvatskim trgovinama pronalaze čak i u istim trgovačkim lancima u susjednim zemljama.


Budući da će navedene usporedbe i razgovori o poskupljenjima barem još neko vrijeme buditi interes građana, zaputili smo se u trgovačke centre naših susjeda u Ilirskoj Bistrici i Trstu te provjerili i usporedili trenutne cijene popularnih proizvoda s našim cijenama.

Važno je naglasiti da smo u obzir uzimali isključivo redovne cijene, a prilikom usporedbe smo se trudili odabrati proizvode onih robnih marki koje je moguće pronaći u sve tri države.


Onda kada to nije bilo moguće, nastojali smo odabrati proizvode srednje vrijednosti koji obećavaju vrijednost za novac, a sve kako bismo dobili okvirnu sliku koliko su proizvodi skuplji ili jeftiniji u pojedinoj zemlji.Karton jaja


Prema onome što smo uočili, proizvodi koji su u Hrvatskoj bili jeftiniji od onih u susjednim nam državama jesu šećer, mlijeko i suncokretovo ulje, odnosno one kojima je Vlada RH zamrznula cijene, dok su ostali proizvodi imali slične ili puno niže cijene nego što ih mi imamo. Međutim, kvaliteta, ali i veći izbor ono je na što se može računati u obje zemlje.


Osnovne prehrambene namirnice poput kruha, brašna, šećera, mlijeka ili suncokretovog ulja u sve tri zemlje drže sličnu cijenu, dok su pojedine jeftinije u Sloveniji ili Hrvatskoj, a skuplje u Italiji.


Kilogram brašna u Hrvatskoj ima cijenu od 0,78 eura, a u Italiji i Sloveniji 0,75 eura, međutim, šećer i mlijeko su jeftiniji. Cijena kilograma šećera u Hrvatskoj iznosi 1,06, a u Sloveniji smo naišli na cijenu od 1,39 eura, dok u Italiji kilogram šećera košta 1,99 eura.


Među proizvodima koji su bili jeftiniji u Hrvatskoj našlo se i mlijeko, te je litra trajnoga mlijeka iznosila 0,98 eura, dok je u Sloveniji koštalo deset centi više, a u Italiji čak 1,45 eura.Kruh, čija je cijena u posljednje vrijeme značajno narasla, u našoj je zemlji još uvijek jeftiniji nego kod susjeda. Za usporedbu smo uzeli štrucu bakinog miješanog kruha od pola kilograma čija cijena iznosi 1,59 eura, u slovenskoj trgovini pronašli smo raženi kruh za 1,79 eura, ali i obični bijeli kruh po cijeni od 1,19 eura, dok smo u Italiji naišli na cijenu od 1,75 eura za pola kilograma miješanog domaćeg kruha.


Zanimljivo je i da smo u slovenskoj trgovini uspjeli pronaći karton jaja po cijeni od 1,99 eura, u talijanskoj po cijeni od 2,15 eura, dok smo u hrvatskoj karton jaja slične kvalitete pronašli za 2,85 eura.U Hrvatskoj, ali i Sloveniji isplati se kupovati svježe voće i povrće, jer su nam cijene niže nego u Italiji. Najjeftiniji domaći krumpir pronašli smo u Sloveniji i to za 0,69 eura po kilogramu, dok je cijena naranči i banana bila niža nego kod susjeda.


Proizvodi koji u Italiji uvijek imaju nižu cijenu i koje bi se isplatilo kupovati svakako su maslinovo ulje, Nutella, tjestenina, riža, konzervirana tuna, tvrdi sir, pa i deterdžent za rublje.


Naime, cijena litre maslinova ulja istog proizvođača u Hrvatskoj stoji 7,96 eura, a u Italiji 5,99 eura. Isto tako, kilogram Nutelle u Italiji stoji 7,99 eura, dok kod nas cijena iznosi 8,53 eura, a tu je i Rio Mare tuna koju smo u Italiji pronašli po cijeni od 16,53 eura, a kod nas stoji 30,63 eura po kilogramu.Također, tjestenina Barilla koju se u talijanskim marketima može pronaći za 2,05 eura po kilogramu, kod nas drži cijenu od 3,72 eura te kilogram riže čija je cijena u Italiji 2,65 eura, a isto pakiranje kod nas stoji 4,51 euro.


Tu je i riža koja u Italiji stoji 2,65 eura, a kod nas 4,51 euro. Popularni Dash u talijanskoj trgovini stoji 10,99 eura, a isto pakiranje kod nas košta 19,38 eura, što je zaista velika razlika.


Kruh prije godinu dana stajao 1,33 eura, a danas je 1,59 eura

Sličnu usporedbu cijena napravili smo u veljači prošle godine, kada je našu zemlju snažno pogodio veliki val poskupljenja gotovo svih proizvoda, sirovina i energenata.


Međutim, od tada do danas poskupljenja u Hrvatskoj nisu se zaustavila, a najviše nas je iznenadila cijena kruha koji je prije godinu dana stajao 1,33 eura, a danas košta 1,59 eura.


Uz kruh, značajno su poskupila i jaja te je danas u trgovinama teško pronaći karton od 10 jaja čija je cijena manja od 2,20 eura, a cijene dostižu sve do 3 i više eura.


Tu je i toaletni papir čije su cijene u posljednjih godinu dana značajno narasle. Za desetak centi ili manje poskupio je i niz drugih proizvoda i namirnica, poput svježeg voća i povrća, Nutelle, čokolade, šampona za kosu.


Zanimljivo je da je cijena brašna, mlijeka, suncokretovog ulja i šećera manja nego početkom 2022. godine, što je vjerojatno rezultat zamrzavanja cijena osnovnih prehrambenih namirnica od strane Vlade RH.


Pala je i cijena benzina s 1,51 na 1,33 eura za litru.

Kupovna moć


Tradicionalno se u Trstu isplati kupiti kavu i tvrdi sir grana padano. Kilogram plave Lavazze može se naći za 11,99 eura, dok je kod nas cijena kilograma 17,25 eura.U Trstu smo grana padano sir pronašli za 16,50 eura po kilogramu. Istu vrstu sira u većini naših trgovina moguće je pronaći samo u pakiranjima od 200 grama, a cijena mu se kreće oko 25 do 30 eura po kilogramu.


Međutim, ono što se u Italiji ne isplati kupovati jesu svježe meso, svježe voće i povrće te higijenske potrepštine. Tu se ističu toaletni papir, čije cijene dosežu 6,65 eura ili 5,99 eura za srednju kvalitetu proizvoda ili pileći file čija cijena iznosi od 10,99 do 12 eura po kilogramu.


Zanimljivo je da smo u talijanskoj trgovini pronašli tjesteninu hrvatskog proizvođača čija je cijena manja nego u našoj trgovini. Riječ je o istarskim fužima čija je redovna cijena u Italiji 3,39 eura, a kod nas isto pakiranje drži cijenu od 3,71 eura.


Uz prehrambene artikle usporedili smo i cijene goriva, litra benzina najniža je u Sloveniji te iznosi 1,27 eura, dok je u Italiji najviša – 1,48 eura po litri.


Na kraju, važnim se ističe spomenuti onu glavnu usporedbu, a to je ona da Hrvati imaju puno manje plaće od Slovenaca i Talijana koji imaju veća primanja, o čemu automatski ovisi i kupovna moć građana.U isto vrijeme, cijene hrane u Hrvatskoj su na 98,4 posto prosječnih cijena u Europskoj uniji, dok su primanja na razini 40 posto prosjeka EU-a.


To znači da Hrvati s plaćama i mirovinama koje su na razini 40 posto prosjeka EU-a, moraju plaćati gotovo po istim cijenama, kao stanovnici ostalih europskih zemalja.


Unatoč tome, možemo zaključiti da je veliki broj proizvoda moguće naći po nižim cijenama u susjedstvu, kako u Sloveniji tako i u Italiji.


Pojedine proizvode i dalje je isplativije kupovati kod susjeda, čak i kada se uračunaju troškovi benzina, dok se pri kupnji velikih količina, uz dobro isplaniranu kupovinu može značajno uštedjeti.