Referendum

Izglasali da žene odlaze u mirovinu kad i muškarci, protivnice zgrožene: “Ovo je pljuska!”

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Švicarci su na referendumu glasali za kasniji odlazak žena u mirovinu. Za reformu je glasalo tek 50,6 posto biračaŠvicarci su tijesnom većinom glasali za produljenje dobi za umirovljenje žena na 65 godina, a glasovanje je obilježila duboka podijeljenost između reformi sklonih kantona njemačkog govornog područja i drugih kantona.


Za reformu je glasalo tek 50,6 posto birača, pokazuju konačni rezultati objavljeni u nedjelju.


Naprotiv, inicijativa koju su pomno pratili u inozemstvu, a htjela je zabraniti intenzivni uzgoj stoke, odbijena je sa 63 posto glasova.
Nakon dvaju neuspjelih pokušaja u 2004. i 2017., Bern je sada dobio dovoljno glasova kako bi mogao “stabilizirati” švicarski sustav mirovinskog osiguranja koji je izložen golemom pritisku zbog rasta očekivanog životnog vijeka i činjenice da se baby-boom naraštaj približava odlasku u mirovinu.


Najsporniji dio reforme zahtijeva da žene, kao i muškarci, rade do 65 godina za punu mirovinu, što je godinu dana dulje nego dosad.


Parlament je lani odobrio glavne mjere mirovinske reforme koje uključuju i povećanje PDV-a (prihvaćeno u nedjelju s 55 posto glasova).


Članice Socijalističke stranke ocjenjuju da kasniji odlazak žena u mirovinu “nije samo korak natrag što se tiče jednakosti, nego je pljuska svim ženama”. Najavile su prosvjede u Bernu u ponedjeljak na kojima će osuditi ishod referenduma.