Spasilačka akcija

Iz mora kod Cipra spašeno 120 sirijskih migranata

Hina

Ilustracija / Reuters

Ilustracija / Reuters

Otpraćeni su do luke u regiji Cap Greco na jugoistoku otoka nakon što je njihovo plovilo primijećeno šest nautičkih milja jugoistočno od ciparske obaleNIKOZIJA Ciparske vlasti su spasile 120 sirijskih migranata zbijenih na plovilu koje je plutalo na pučini kod Cipra, navela je u četvrtak ciparska policija.


Otpraćeni su do luke u regiji Cap Greco na jugoistoku otoka nakon što je njihovo plovilo primijećeno šest nautičkih milja jugoistočno od ciparske obale.


Ti migranti, među kojima je 20 djece, od kojih 14 maloljetnika bez pratnje i tri žene, zatim su prebačeni prema prihvatnom centru blizu Nikozije, navela je policija.
Oni su rekli da su krenuli iz grada Mersina, na jugoistoku Turske smjerom koji često koriste krijumčari ljudima kojima su navodno platili po 3600 eura po osobi. Cipar se nalazi samo 100 km od Libanona i 80 km od Turske, dvije tranzitne zemlje za osobe koje bježe od rata u Siriji.


Na sirijske državljane od 2016. otpada više od 26 posto migracijskog priljeva na Cipru.


Prema podacima vlasti, oko 7000 migranata je stiglo na Cipar i tamo su tražili azil između siječnja i lipnja 2019.


Broj molbi za azilom koje se razmatraju je u porastu i iznosi blizu 15.000.


U kolovozu je Cipar tražio od država članica Europske unije da primi 5000 migranata koji su stigli na otok, kako bi ublažili nerazmjerne pritiske i ozbiljne probleme te zemlje s manje od milijun stanovnika.


Cipar je zemlja EU s najvišom stopom dolazaka izbjeglica na svoje tlo u odnosu na broj stanovnika.