Koronavirus

Italija od danas uvela obavezne covid-potvrde za 23 milijuna zaposlenih

Hina

Reuters

Reuters

Ukupno je 85 posto Talijana starijih od 12 godina primilo barem jednu dozu cjepiva protiv covida-19Mjera po kojoj svi zaposleni u Italiji moraju predočiti takozvanu “zelenu propusnicu”, kojom dokazuju da su cijepljeni, da su preboljeli covid-19 ili da su nedavno bili negativni na covid-19, stupila je na snagu u petak.


Mjerom je pogođeno oko 23 milijuna radnika u privatnom i javnom sektoru Italije.


Protiv kontroverzne mjere organizirano je više prosvjeda. Kritičari navode da je mjera udar na osobne slobode, dok zagovornici tvrde da mjera omogućava daljnje ublažavanje mjera protiv covida-19.
Policija je prije tjedan dana uhitila 12 ljudi, među njima i dva lidera krajnje desne stranke, nakon što su se prosvjedi protiv spomenute mjere pretvorili u sukobe s policijom.


Novi prosvjed je najavljen u talijanskoj prijestolnici u petak, dok lučki radnici u Trstu planiraju blokirati luku.


Vlasti kažu da će kina, kazališta i koncertne dvorane moći raditi u punom kapacitetu, ako svi posjetitelji imaju “zelenu propusnicu”.


“Za tvrtke i zaposlenike zelena propusnica povećava sigurnost na radnom mjesto i jamči proizvodnju”, rekao je za dpa Maurizio Stirpe, potpredsjednik udruge poslodavaca Confindustria.


Kompanije, ako ne budu svi radnici imali zelenu propusnicu, mogu biti kažnjene s do tisuću eura.


Zelena propusnica već je uvedena u nekoliko drugih sektora u Italiji, poput obrazovnog i zdravstvenog.


Ukupno je 85 posto Talijana starijih od 12 godina primilo barem jednu dozu cjepiva protiv covida-19.