Iskustvo Romea Trevisana

Ispovijest zaraženog koronavirusom: ‘Daju mi kortizon i zatvorenik sam u bolničkoj sobi’

P. N.

Reuters

Reuters

Romeo Trevisan se kao i skoro svi zaraženi iz talijanskog mjesta Vo zarazio u kafiću. 'Osjećam se bolje, no danima sam imao temperaturu 39,5, bolove u mišićima, kašalj i glavobolju', kaže Trevisan‘Prve simptome osjetio sam u subotu 22. veljače, dan nakon smrti mog prijatelja Adriana Trevisana. U nedjelju je toplomjer pokazivao 38 i odlučio sam nazvati hitnu pomoć. Navečer u bolnici sam podvrgnut testiranju’, ispričao je Romeo Trevisan za talijanski list Il Corriere della Sera.


‘U ponedjeljak su me nazvali kući oko 15:30 sati i liječnica mi je objasnila da sam pozitivan na koronavirus i da će doći po mene ambulantnim kolima kako bi me odmah smjestili na odjel za infektivne bolesti u bolnici u Padovi’, kaže Romeo Trevisan. 


Na pitanje kako je reagirao, Romeo Trevisan kaže da je osjećao kao da mu se ruši cijeli njegov svijet. Htio je plakati, kao što bi najrađe zaplakao i sada kad se toga sjeti. ‘Jer u životu možeš očekivati svašta, ali ne računaš da sve može završiti zbog neke misteriozne infekcije’, kaže Romeo.  
63-godišnji Romeo Trevisan je u mirovini od listopada, a do tada je radio u banci, najprije kao jedan od rukovoditelja a zatim kao direktor filijale. Oduvijek živi u mjestu Vo, u području Bassa Padovana, gdje je porijeklo žarišta virusa Covid-19 i koje snage reda već skoro dva tjedna drže u izolaciji. Od 24. veljače Romeo Trevisan je hospitaliziran na odjelu za infektivne bolesti bolnice u Padovi. Na odjelu se nalazi zajedno s još tridesetak zaraženih, piše Il Corriere della Sera.. 


Na pitanje novinara kako se sada osjeća Romeo Trevisan odgovara: ‘Osjećam se bolje, no danima sam imao temperaturu 39,5, bolove u mišićima, kašalj i glavobolju. Ovdje smo po dvoje u sobi. Prije je sa mnom u sobi bio jedan lokalni političar, koji se izliječio pa je otpušten iz bolnice. Sada je sa mnom u sobi jedan gospodin iz mjesta Cinto Euganeo koji je zaražen koronavisuom dok je igrao karte u jednom kafiću u mjestu Vo. Liječnici i bolničari su odlični. Mi bolesnici nosimo maskice, a oni prije no što će ući u našu sobu moraju navući na sebe neku vrstu zaštitnog skafandera’.


Romeo Trevisan se kao i skoro svi zaraženi iz mjesta Vo zarazio u kafiću. ‘Adriano i ja dolazili smo u isti kafić’, pričao Romeo, koji srećom nije zarazio nikog iz svoje obitelji.  Njegova supruga, dvoje djece i troje unuka su na testiranju bili negativni. 


Romeo Trevisan govorio je o danima provedenim na odjelu za infektivne bolesti. ‘Zabranjeno nam je izaći iz sobe. Gledam televiziju, čitam vijesti na internetu i puno vremena provodim u video razgovorima s mojom obitelji. Liječnici nas redovito pregledavaju, daju mi antibiotike i lijekove na bazi kortizona. Sati prolaze sporo, teško je biti ‘zatvorenik’ u bolesničkoj sobi, no barem imam puno vremena za razmišljanje o svemu’, kaže Trevisan.


Romeo Trevisan bit će otpušten iz bolnice do kraja tjedna. ‘Oporavak želim provesti u mom mjestu Vo. Baš me briga što je još uvijek izolirano: to je još uvijek predivno mjesto, u kojem žive vrijedni ljudi koji se bave poljoprivredom. Jedva se čekam vratiti’, zaključuje Trevisan.