Johnson popustio

Ipak padaju Glastonbury i Wimbledon? Britanska vlada zabranit će velika okupljanja

Hina

REUTERS

REUTERSBritanska vlada zabranit će velika okupljanja od idućeg tjedna kako bi pokušala usporiti širenje koronavirusa, što je vladin uzmak u odnosu na krizni plan koji ne predviđa restriktivne mjere kao u drugim zemljama pogođenim koronavirusom.


Premijer Boris Johnson do sada je odbijao pritiske da uvede restriktivne mjere koje su uvele druge europske zemlje kako bi spriječile širenje virusa.


“Ministri rade s glavnim znanstvenim savjetnikom i glavnim medicinskim dužnosnikom na našem planu zaustavljanja različitih tipova javnih događaja, poput masovnih okupljanja, od idućeg tjedna”, rekao je izvor iz vlade, prenosi Reuters.  
Premijer liga je u petak suspendirala sve utakmice do 4. travnja, dok su otkazani i drugi događaji poput Londonskog maratona.


Britanska kraljica Elizabeta (93) otkazala je neke javne događaje idućeg tjedna zbog koronavirusa, objavila je Buckhingamska palača u petak, dok je Johnson odgodio na godinu dana lokalne izbore u Engleskoj koji su se trebali održati u petak.


Izvor iz vlade je rekao da će zakoni biti usvojeni idućeg tjedna kako bi vlada imala ovlasti za suočavanje s epidemijom, poput mogućnosti zaustavljanja javnih okupljanja i kompenziranja organizatora.


Britanski mediji navode da bi zabrana javnih okupljanja mogla utjecati na događaje poput festivala Glastonbury, Grand Slama Wimbledon te na utrku konja Grand National.


Škotska pokrajinska vlada rekla je u četvrtak da bi sva okupljanja s više od 500 sudionika trebala biti otkazana. 


Plan britanske vlade nije potpuno suzbiti širenje koronavirusa, već postupno razvijanje kolektivnog imuniteta.


Vlada predviđa da vrhunac epidemije u Velikoj Britaniji neće nastupiti za manje od 14 tjedana te da se stanovništvo neće pridržavati restriktivnih mjera u tako dugom razdoblju, zbog čega su besmislene.


“Ono što ne možete učiniti je potpuno suzbiti ovu stvar i ono što ne biste trebali napraviti je suzbiti je u potpunosti”, rekao je u ponedjeljak Patrick Vallance, glavni znanstveni savjetnik britanske vlade.


“Jedino što se u tom slučaju događa je ponovno izbijanje kasnije u godini, kada je NHS (britanski sustav javnog zdravstva) u ugroženijoj fazi usred zime te dobivate još jedan problem”, dodao je.