Oporbeni političar

Imamoglu ponovno gradonačelnik Istanbula: ”Volju naroda nitko ne može ignorirati”

Hina

Reuters

Reuters Oporbeni političar Ekrem Imamoglul u četvrtak je po drugi put i službeno preuzeo funkciju gradonačelnika Istanbula, četiri dana nakon pobjede na izborima ponovljenima na zahtjev vladajuće stranke predsjednika Tayyipa Erdogana. 


“Nitko ne može ignorirati volju naroda”, kazao je Imamoglu obraćajući se s krova autobusa, korištenog u kampanji, ispred zgrade gradskog vijeća okružene tisućama ljudi. 


Pred pobornicima koji su klicali i mahali turskim zastavama zahvalio je 16 milijuna stanovnika Istanbula. 
Istanbul je poručio kako “suverenitet pripada narodu”, kazao je Imamoglu, obrativši se okupljenima nakon što mu je guverner Ali Yerlikaya, koji je između izbora vršio dužnost privremenog gradonačelnika, službeno predao dužnost. 


“Istanbul je pokazao da Turska nije samo još jedna država na Bliskom istoku”, rekao je Imamoglu i dodao kako Turska ima snažnu vjeru u demokraciju. 


Lokalna izborna komisija ranije mu je dala službeni mandat u sudnici Caglayan. 


“Pravda je zadovoljena i preuzeli smo svoj mandat u ime 16 milijuna Istanbulaca”, napisao je nakon toga na Twitteru, dodavši hashtag YeniBirBaslangic, što znači “novi početak”.


Najvećim turskim gradom, financijskim i kulturnim središtem, posljednjih 25 upravlja vladajuća Stranka pravde i razvoja (AK) predsjednika Tayyipa Erdogana, te konzervativne islamističke stranke koje su joj prethodile. 


Imamoglu, kandidat najveće oporbene, Republikanske narodne stranke (CHP), na ponovljenim izborima u nedjelju osvojio je 54,21 posto glasova, objavilo je izborno vijeće privremene rezultate. 


Stranke do idućeg tjedna mogu podnijeti žalbe, nakon čega će biti objavljeni i konačni rezultati.


Binali Yildirim iz AKP-a, bivši premijer i blizak Erdoganov suradnik, na izborima je dobio 44,99 posto glasova. 


Lokalni izbori bili su velik ispit za Erdoganovu vladavinu nakon što je tijesno izgubio Istanbul na prvim izborima 31. ožujka. Njegova stranka tada je izgubila i Ankaru i Izmir, drugi i treći najveći turski grad. 


Imamoglu je nakon prve pobjede i preuzimanja dužnosti poslije 18 dana maknut s dužnosti nakon što se AK žalio na nepravilnosti, a izborno vijeće poništilo rezultate i zakazalo nove izbore. 


Poduzetnik koji je postao političar, 49-godišnji Imamoglu, tada je dobio 14 tisuća glasova više od Yildirima. Na ponovljenim izborima ta razlika iznosi 800 tisuća glasova.