LANCET

I medicinski časopis se uključio u američke izbore: “Trumpov odgovor na korona krizu je čista katastrofa”

Hina

Reuters

Reuters

Trumpovo upravljanje pandemijom ključna je tema predizborne kampanje, gdje je predsjednik optužen za potkopavanje znanstvenih institucija i širenje lažnih informacija.WASHINGTON –  Medicinski časopis Lancet u petak je pozvao Amerikance da 3. studenoga glasaju za promjenu, objavljujući uvodnik u kojem se odgovor predsjednika Donalda Trumpa na pandemiju koronavirusa naziva “katastrofom”.


Taj medicinski časopis nije eksplicitno podupro demokratskog kandidata Joea Bidena u svom komentaru, nego se fokusirao na pitanje što je spriječilo SAD da “na odgovarajući način odgovori na najveću zdravstvenu krizu u stoljeću”.


U tekstu se govori o “ugroženoj mreži socijalne sigurnosti, kontinuiranoj eroziji povjerenja u javni sektor, percipriranom smanjivanju odgovornosti savezne vlade, te političkom miješanju u ključno javnozdravstveno tijelo u zemlji”, Agenciju za kontrolu i spriječavanje bolesti.
To je “kulminiralo katastrofalnim američkim odgovorom na pandemiju koronavirusa”, kaže se u tekstu.


Trumpovo upravljanje pandemijom ključna je tema predizborne kampanje, gdje je predsjednik optužen za potkopavanje znanstvenih institucija i širenje lažnih informacija.


Sjedinjene Države su zemlja najpogođenija pandemijom na svijetu, s gotovo devet milijuna zaraženih i preko 228.000 umrlih. U četvrtak je objavljeno da SAD ima rekordni broj novih slučajeva, više od 90.000 dijagnoza u 24 sata.


U Lancetovom uvodniku stoji da se Amerika suočava s neprekidnom devalvacijom znanosti, te se podsjeća da se Trumpova administracija povukla iz više međunarodnih ugovora i agencija, među ostalim Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).


“S toliko toga izgubljenog i toliko toga što je još na kocki, predsjednički izbori 2020. su dobar trenutak da američko izborno tijelo prigrli promjenu na bolje”, stoji u tekstu.


U njemu se od glasača traži da “odbace stagnaciju samozadovoljstva” te se ponovno priključe globalnoj zajednici “u potrazi za pravednijom i održivijom budućnošću”.


Još nekoliko utjecajnih znanstvenih publikacija objavilo je jetku analizu Trumpove ostavštine na planu zdravstva i znanosti u tjednima uoči izbora.


Ranije ovog mjeseca časopis Nature, jedna od vodećih svjetskih znanstvenih publikacija, objavila je da podupire Bidena za predsjednika.


U njezinom uvodniku stoji da nijedan američki predsjednik u recentnijoj povijesti nije do te mjere neumoljivo napadao i potkopavao vitalne institucije poput znanstvenih agencija, ministarstva pravosuđa i sam izborni sustav.


Njegovo povlačenje iz WHO-a naziva “nezamislivim tijekom pandemije”.


New England Journal of Medicine osudio je “iznenađujući” američki neuspjeh da stavi slučajeve i smrti od covida-19 pod kontrolu, ali nije izrijekom podupro Bidena.


Neke druge publikacije prekršile su također tradiciju i dale potporu za Bijelu kuću. Tako se u rujnu prvi puta u 175-ogodišnjoj povijesti, američki znanstveni časopis Scientific American izjasnio i dao potporu Bidenu.


“Ne činimo to olako”, napisali su urednici za broj od listopada. Trump je teško oštetio SAD i njegov narod “jer odbija dokaze i znanost”, napisali su.