Američki izbori

I demokrati svog milijardera za utrku imaju: Trumpu će se na izborima suprotstaviti Bloomberg?

Hina

Reuters

Reuters

Bloomberg, medijski moćnik, milijarder i filantrop koji je tri mandata obnašao dužnost gradonačelnika New Yorka, skeptičan je da bilo koji od trenutnih demokratskih kandidata može pobijediti republikanskog predsjednika Donalda Trumpa na općim izborima sljedeće godineBivši gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg ozbiljno razmišlja o ulasku u utrku za demokratsku predsjedničku nominaciju, što bi moglo uvelike poremetiti natjecanje među demokratima samo tri mjeseca prije prvih izbora za nominaciju.


Bloomberg, medijski moćnik, milijarder i filantrop koji je tri mandata obnašao dužnost gradonačelnika New Yorka, skeptičan je da bilo koji od trenutnih demokratskih kandidata može pobijediti republikanskog predsjednika Donalda Trumpa na općim izborima sljedeće godine.


»Mike je sve više zabrinut jer trenutni kandidati nisu dobro pozicionirani da pobijede Trumpa«, rekao je njegov glasnogovornik Howard Wolfson.


Između dosadašnjih 17 demokratskih kandidata izdvojilo se četvero s najvećim šansama za osvajanje nominacije – senatori Elizabeth Warren i Bernie Sanders, koji predstavljaju lijevo krilo stranke, te bivši potpredsjednik SAD-a Joe Biden i gradonačelnik South Benda u Indiani Pete Buttigieg, koji predstavljaju centrističko krilo.»Ako se Mike kandidira, on bi demokratima ponudio novi izbor, utemeljen na jedinstvenom rekordu u vođenju najvećeg američkoga grada, građenju poslovne karijere od nule i preuzimanju nekih od najtežih američkih izazova kao utjecajni filantrop«, rekao je Wolfson poručivši: »Mike bi mogao voditi borbu s Trumpom i pobijediti«.

Bloomberg je kritizirao plan Elisabeth Warren da uvede porez za superbogataše kako bi se mogli financirati programi u rasponu od univerzalne zdravstvene zaštite do besplatne školarine na fakultetima.


Vjerojatni sukob s liberalnim krilom demokrata


Ako uđe u utrku, vjerojatno će se natjecati s kandidatima poput Bidena i Buttigiega, kao umjerena alternativa populističkom progresivizmu Warrenove.


No pritom će se vjerojatno morati suočiti s odbojnošću liberalnog krila stranke, koje je zabrinuto zbog prevelikog utjecaja korporativnog novca u politici i nejednakosti prihoda u SAD-u.


»Više milijardera koji traže više političke moći zasigurno nije promjena koja je Americi potrebna«, rekao je menadžer Sandersove kampanje Faiz Shakir.


Warren je na vijest o Bloombergovim nakanama odgovorila tweetom u kojem ga vodi na link koji je pokazao koliko će platiti njezina poreza na bogatstvo.


Bloomberg, kojega Forbes svrstava na osmo mjesto liste najbogatijih Amerikanaca s procjenom da je »težak« 53,4 milijarde dolara, mogao bi u velikoj mjeri sam financirati svoju kampanju, što će mu omogućiti da ubrza svoju kandidaturu. Ipak, treba mu vremena da organizira svoje ljude na terenu.


U dobi od 77 godina bio bi drugi najstariji kandidat među demokratima, iza Bernia Sandersa koji ima 78 godina. Biden ima 76 godina, a Warren 70 godina dok na republikanskoj strani Trump ima 73 godine.


Stranački izbori u Iowi, prvo natjecanje za nominaciju u demokratskom kalendaru, održat će se 3. veljače.