Donesena odluka

Hrvatska ulazi u Schengen od 1. siječnja 2023.

Portal Novi list, Hina

Foto Pixsell

Foto Pixsell

Hrvatska je dobila jednoglasnu potporu svih zemalja članica EU za ulazak u Schengen od 1. siječnja 2023.Hrvatska je u četvrtak na sastanku ministara unutarnjih poslova država članica EU-a dobila jednoglasnu potporu za ulazak u šengenski prostor, dok za Bugarsku i Rumunjsku nije bilo konsenzusa, doznaje se iz diplomatskih izvora.


Hrvatska tako postaje 27. članica šengenskog prostora i za manje od mjesec dana, od 1. siječnja 2023. ukidaju se granične kontrole na kopnenim i pomorskim graničnim prijelazima, a na proljeće, 26. ožujka 2023., u zračnim lukama.


Izostao konsenzus za Bugarsku i Rumunjsku


Bugarska i Rumunjska nisu dobile potporu jer je izostao konsenzus.
Dvije države članice bile su protiv ulaska Bugarske i Rumunjske, doznaje Večernji.


Austrija je ranije najavila da je protiv ulaska Bugarske i Rumunjske u Schengen, dok je Nizozemska bila protiv ulaska Bugarske.


O proširenju Schengena danas se odlučivalo na sastanku Vijeća EU.


Plenković: Ostvarili smo strateške ciljeve


Hrvatski premijer Andrej Plenković oglasio se na Twitteru vezano uz ulazak Hrvatske u Schengen.


“Hrvatska je dobila jednoglasnu podršku Vijeća za unutarnje poslove i pravosuđe – 1. siječnja 2023. postajemo članica Schengena!


U godini isporuke ostvarili smo strateške ciljeve Vlade, od kojih će najveću korist imati hrvatski građani i gospodarstvo!”, napisao je premijer.Božinović: Na našem europskom putu više nema granica


Ministar unutarnjih poslova Davor Božinovć poručuje da na našem europskom putu više nema granica. Na Twitteru je objavio svoju fotografiju na kojoj drži ugovor o ulasku Hrvatske u Schengen.


“Hrvatska je u Schengenu! Na našem europskom putu više nema granica.


Ispunili smo sve uvjete, prošli dug i zahtjevan proces te je na Vijeću za unutarnje poslove odluka donesena u potpunom suglasju.


S Hrvatskom u Schengenu na dobitku su svi – građani, gospodarstvo, Hrvatska i EU”, poručio je Davor Božinović.Prvo širenje Schengena u više od 10 godina


Šengenski prostor širi se prvi put nakon više od deset godina, od Nove godine Hrvatska postaje članicom toga prostora, objavilo je u četvrtak češko predsjedništvo Vijećem EU-a.


“Šengensko područje se proširuje prvi put nakon više od desetljeća, zahvaljujući češkom predsjedništvu. Ministri su potvrdili članstvo Hrvatske od 1. siječnja 2023. godine”, objavilo je češko predsjedništvo na svom službenom Twitter nalogu.


Ministri unutarnjih poslova 22 države članice EU-a koje su ujedno i članice šengena donijeli su u četvrtak konačnu odluku o “punoj primjeni šengenske pravne stečevine u Republici Hrvatskoj”, što znači ukidanje graničnih kontrola prema šengenskom prostoru. Hrvatska se tako pridružuje najvećem prostoru na svijetu bez unutarnjih graničnih kontrola.


Sokol: Punopravna pripadnost Europi i Zapadu


Odluku Vijeća komentirao je hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, doc. dr. sc. Tomislav Sokol, član Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO).


”Za Hrvatsku i njezine državljane ulazak u schengenski prostor predstavlja ostvarenje strateškog interesa punopravne pripadnosti Europi i Zapadu.


Sloboda kretanja unutar schengenskog prostora osigurat će bolju prometnu povezanost, jačanje vanjskih granica te jednostavniju gospodarsku suradnju Hrvatske i ostatka EU. Biti članicom Schengena znači biti dijelom najvećeg područja slobodnog kretanja u svijetu, a najveće koristi od toga imat će hrvatski građani”, naglasio je Sokol.


Istaknuo da je današnja odluka Vijeća rezultat predanog rada Vlade na ispunjenju kriterija za ulazak u Schengen.


“Višegodišnji napori koje je hrvatska Vlada uložila rezultirali su ispunjenjem svih kriterija za ulazak u schengenski prostor. Time je potvrđeno i da Hrvatska na najbolji mogući način štiti najdulju vanjsku kopnenu granicu Unije od ilegalnih migracija, sukladno europskom i međunarodnom pravu.


Na putu prema Schengenu, Hrvatska je ispunila 281 preporuku u osam područja pri čemu je prošla najsveobuhvatniju i najdetaljniju evaluaciju do sada.


Ponosan sam što je Europski parlament čitavo vrijeme podržavao Hrvatsku i zalagao se za donošenje konačne političke odluke o pristupanju Schengenu”, navodi Sokol.


Sindikat policije: Povijesni dan


Sindikat policije Hrvatske s radošću pozdravlja odluku o ulasku Republike Hrvatske u Schengen koja je upravo donesena na sjednici ministara unutarnjih poslova država članica Europske unije i šengenskog prostora, navodi se u priopćenju.


“Smatramo da je riječ o povijesnom danu za našu državu i ovim se putem zahvaljujemo svim zaposlenicima Ministarstva unutarnjih poslova RH, ministru, glavnom ravnatelju policije i svima ostalima koji su sada, ali i proteklih desetak godina koliko traju pripreme za naš ulazak u Schengen, sudjelovali u ostvarenju ovog velikog cilja.


Vjerujemo kako će učinci ovog ulaska biti pozitivni za sve nas, a prije svega za građane Republike Hrvatske koji će sada u punini koristiti sve pozitivne prednosti života bez granica i slobodnom protoku ljudi, roba i kapitala.


Ulaskom u Schengen, Republika Hrvatska konačno ulazi tamo gdje joj je mjesto, u obitelj europskih naroda kojima je pripadala i u vremenima kada smo se nalazili u nekim po nas nepovoljnim državnim okvirima.


Za policiju se ovime povećavaju izazovi jer će Europa bez granica omogućiti i lakše putovanje i komunikaciju kriminalaca, ali Hrvatska je kroz evaluaciju i pripreme za ulazak u Schengen pokazala da se s tim može uspješno nositi.


Za to su osobito spremni naši policijski službenici koji su izuzetno profesionalni i dobro obavljaju svoje poslove. Spremni su za sve izazove i da Hrvatska ostane sigurna zemlja u kojoj građani mirno žive”, poručuju iz Sindikata policije Hrvatske.