Samit u Velikoj Britaniji

G7 usvojio infrastrukturni plan kao protutežu jačanju kineskog utjecaja

Hina

Reuters

Reuters

Čelnici skupine G7 postigli su konzenzus o potrebi zajedničkog pristupa prema Kini koja izvozi robu po nepošteno niskim cijenama i krši ljudska prava, rekao je u subotu visoki dužnosnik administracije američkog predsjednika Joea BidenaČelnici skupine G7 usvojili su u subotu na samitu u Engleskoj plan za potporu zemljama niskih i srednjih prihoda u izgradnji bolje infrastrukture kao protutežu jačanju utjecaja Kine.


Čelnici skupine G7 postigli su konzenzus o potrebi zajedničkog pristupa prema Kini koja izvozi robu po nepošteno niskim cijenama i krši ljudska prava, rekao je u subotu visoki dužnosnik administracije američkog predsjednika Joea Bidena.


Dogovorili su i potrebnu koordinaciju otpornosti opskrbnog lanca kako bi se demokracije međusobno podupirale, rekao je dužnosnik.
“Rekao bih da su bili jednoglasni kad je riječ o volji da se kritizira kršenja ljudskih prava i temeljnih sloboda”. “Predani su djelovati na ono što vidimo”, dodao je.


G7 daleko je odmakao u odnosu na prije tri godine kada u završnoj izjavi Kina nije bila ni spomenuta, rekao je.


Po pravilima WTO-a, označavanje Kine “netržišnim gospodarstvom” omogućuje njezinim trgovinskim partnerima, uključujući SAD, da koriste poseban okvir kako bi utvrdili izvozi li Kina robu po nepošteno niskim cijenama i, ako je to slučaj, da uvedu dodatne protudampinške carine.


Predsjednik Joe Biden rekao je da želi da plan pod nazivom “Build Back Better World” (B3W), a koji SAD podržava, bude kvalitetnija alternativa sličnom kineskom programu, prenosi BBC.


Kina putem inicijative Jedan pojas jedan put financira izgradnju željeznica, cesta i luka u mnogim zemljama, ali je zbog toga i predmet velikih kritika jer neke od njih gura u velike dugove.


U izjavi sa samita u Cornwallu, čelnici G7 navode da će ponuditi transparentno partnerstvo visokih standarda utemeljeno na vrijednostima.


No pojedinosti o tome kako će se taj plan financirati nisu jasne.


Njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je da još nisu u fazi da to mogu objaviti.


SAD posebice kritizira kinesku tzv. “dužničku demokraciju”.


Čelnici G7, sedam najbogatijih zemalja svijeta, također su podržali novi plan za zaustavljanje budućih pandemija.


Mjere uključuju skraćivanje vremena potrebnog za razvoj i licenciranje cjepiva i lijekova za covid-19 na ispod 100 dana.


Plan će biti objavljen u nedjelju, zajedno sa završnom izjavom.


Europljani oprezni 


Pridruživši se Bidenovoj inicijativi, čelnici G7 poručili su svijetu da dijele njegovo stajalište da bi ovo razdoblje mogla biti globalna prekretnica i da se demokracije moraju ujediniti kako bi rješavale probleme i zaustavile uspon autokracija koje jačaju zadnjih godina.


Nakon četiri teške godine s Trumpovom administracijom, time su iskazali i želju da Biden uspije u svojim planovima.


Europljani su, međutim, oprezni, a najviše Francuska koja se zauzima za više neovisnosti o SAD-u, prenosi dpa.


S obzirom na bliske gospodarske veze s Pekingom, skloniji su suradnji iza kulisa u pitanjima kao što su zaštita intelektualnog vlasništva i trgovina.


Čelnici G7 u petak su obećali da će zajedno osigurati milijardu doza cjepiva protiv covida-19 za siromašnije zemlje, bez uvjeta koje postavljaju Kina i Rusija.


Samit G7 prvi je fizički sastanak čelnika u ovom formatu u zadnje dvije godine, nakon što su se čelnici G7 prošle godine zbog pandemije sastali virtualno, ali i prvi veći međunarodni samit za američkog predsjednika Joea Bidena.


G7 čine Sjedinjene Države, Britanija, Kanada, Francuska, Njemačka, Italija i Japan, a na samitu sudjeluju i predstavnici Europske unije.