Virtualni sastanak

G7: talibani će morati sprečavati terorizam, skrbiti za ljudska prava

Hina

Reuters

Reuters

Čelnici Njemačke, Kanade, Sjedinjenih Država, Francuske, Italije, Japana i Ujedinjenog Kraljevstva "pozvali su na mir i suzdržanost" i naglasili da Afganistan ne smije "nikada više postati utočište terorizma i ishodište za terorističke napade na druge" zemljeTalibanska vlada “morat će odgovarati za svoja djela kako bi  sprečavala teorizam i skrbiti se za ljudska prava, napose žena”, priopćio je G7 na virtualnom samitu u utorak, a Italija poziva da se u zajednički pristup prema Afganistanu uključe i članice G20.


Čelnici Njemačke, Kanade, Sjedinjenih Država, Francuske, Italije, Japana i Ujedinjenog Kraljevstva “pozvali su na mir i suzdržanost” i naglasili da Afganistan ne smije “nikada više postati utočište terorizma i ishodište za terorističke napade na druge” zemlje.


“Nastavit ćemo se odlučno i solidarno boriti protiv terorizma gdje god ga ima”, stoji u zajedničkom priopćenju G7 po završetku sastanka na kojem su sudjelovali i glavni tajnici NATO-a te Ujedinjenih naroda.
“Trenutačni je prioritet” evakuacija naših sugrađana i Afganistanaca koji su za njih radili, navode u izjavi, ali pozivaju “svaku buduću afganistansku vladu” da “poštuje obveze i međunarodne obveze zaštite od terorizma” te “zaštitu ljudskih prava svih Afganistanaca, a napose žena, djece i manjina”.


G7 još poziva talibane da sastave “inkluzivnu i reprezentativnu vladu”, u kojoj će “biti znatan broj žena i predstavnika manjina”.


Italija: u zajednički pristup Afganistanu uključiti G20


Italija, koja trenutačno predsjeda skupinom G20, zauzela se na sastanku G7 koji okuplja najbogatije zemlje svijeta, da se u zajedničku politiku prema Afganistanu uključe i članice G20, skupine najjačih gospodarstava svijeta.


“G20 može pomoći G7 u uključenju drugih zemalja koje su važne jer imaju mogućnost kontrole nad onim što se događa u Afganistanu: a to su Rusija, Kina, Saudijska Arabija, Turska i Indija”, rekao je talijanski premijer Mario Draghi.


Kao sadašnja predsjedateljica G20 Italija želi u rujnu biti domaćin posebnog samita o Afganistanu, no za to još treba potporu Sjedinjenih Država.


Draghi je rekao da je presudno za međunarodne organizacije da zadrže pristup Afganistanu i nakon 31. kolovoza kada istječe dogovoreni rok za povlačenje američkih vojnika.


U pogledu imigracije rekao je da još nema koordiniranog ili zajedničkog pristupa na europskoj ili međunarodnoj razini.


“Moramo učiniti goleme napore u tom smjeru”, rekao je Draghi i naglasio da je takav  pristup “presudan za u borbi protiv terorizma”.


Rok do 31. kolovoza “neće biti dostatan” za evakuaciju “svih onih koje želimo izvući iz Afganistana”, rekao je njemački šef diplomacije Heiko Maas.


U tom kontekstu “Italija je preuzela inicijativu koordinacije u okviru G20”, rekao je šef talijanske diplomacije Luigi Di Maio.


“Afganistan će biti na dnevnom redu razgovora u petak kada se sastanem s ruskim kolegom Sergejom Lavrovom”, rekao je.