Podrhtavanje

Filipine pogodio jak potres, ima poginulih i teško ozlijeđenih

Hina

Reuters

ReutersU potresu magnitude 6,6 u središnjem području filipinskoga južnog otoka Mindanaoa u utorak poginule su najmanje dvije osobe a deseci su ozlijeđeni, rekle su vlasti.


Stanovnici su se uznemirili kad je počelo podrhtavanje zgrada te je nestalo struje. Potres je područje pogodio oko 9 sati ujutro po lokalnom vremenu. U zgradama su nastale pukotine, a pod ruševinama smrtno su stradali 66-godišnji muškarac i 15-godišnji učenik, priopćile su službe za spašavanje i policija.


»Potres je bio jak«, rekla je prodavačica Abi Agduma, za radijsku postaju DZMM. Ispričala je: »Istrčali smo van. Gledala sam trgovinu i našu kuću – izgledalo je kao da plešu«, kazala je.
»Koljena mi se još uvijek tresu«, dodala je.


Strujni kablovi ljuljali su se u Davau, rodnome gradu predsjednika Rodriga Dutertea, gdje su ljudi pohrlili van, na otvoreno, a neki građani onesvijestili su se od straha.


»Službe su na terenu, a stručnjaci za procjenu rizika katastrofe provjeravaju ceste i mostove«, rekla je Sara Duterte, gradonačelnica Davao Cityja, kojeg je također pogodio potres za kanal vijesti ANC.


Ona je kći filipinskoga predsjednika Rodriga Dutertea, koji je i sam dugo godina bio gradonačelnik.


Potresi su česti na Filipinama. U potresu magnitude 6,3 16. listopada poginulo je sedam, a ozlijeđeno više od 200 ljudi, prema podacima filipinske agencije za katastrofe.