Američki izbori

FBI istražuje nasrtaj Trumpove karavane na Bidenov autobus u Teksasu

Hina

REUTERS

REUTERS

Incident na autocesti zbio se dok ankete pokazuju neočekivano tijesnu utrku između Bidena i Trumpa u Teksasu, tradicionalnom republikanskom uporištuFBI je u nedjelju priopćio da istražuje incident u kojem je kolona vozila koja je vijorila zastave u znak podrške kandidaturi za ponovni izbor predsjednika Donalda Trumpa, okružila autobus koji je prevozio osoblje za kampanju demokratskog izazivača Joea Bidena na teksaškoj autocesti.


Incident od petka zabilježen na video snimci koju je Trump u subotu proslijedio na Twitter s porukom “Volim Teksas!”, potaknuo je Bidena da otkaže barem dva svoja teksaška predizborna nastupa, a demokrati su optužili Trumpa da potiče svoje pristaše na zastrašivanje.


Video snimke pokazuju mnoštvo kamioneta i terenaca s pro-Trumpovim zastavama koje okružuju autobus Bidenove kampanje dok je vozio na sjever državnom cestom 35 između San Antonija i Austina.
Osoblje Bidenove kampanje tvrdi da je Trumpova karavana pokušala natjerati Bidenov autobus da uspori i izbaciti ga s ceste.


Jedan video isječak emitiran na CNN-u pokazao je kako se kamionet s Trumpovom zastavom zabio u bok drugog vozila koje se nalazilo odmah iza autobusa. Novine Texas Tribune izvijestile su da je udarenim vozilom upravljao djelatnik Bidenove kampanje.


Prema Bidenovu osoblju, putnici iz autobusa nazvali su hitnu službu i prijavili incident, a lokalno redarstvo reagiralo je i pomoglo autobusu da stigne na odredište.


Biden nije bio u autobusu, a Texas Tribune izvijestio je da su među putnicima bili demokratska kandidatkinja za zastupnički dom Kongresa i bivša senatorica države Texas Wendy Davis.


“FBI zna za incident i provodi istragu”, rekla je Reutersu specijalna agentica Michelle Lee, glasnogovornica FBI-jeva istražnog ureda u San Antoniju.


Neočekivano tijesna utrka u Teksasu


Incident na autocesti zbio se dok ankete pokazuju neočekivano tijesnu utrku između Bidena i Trumpa u Teksasu, tradicionalnom republikanskom uporištu.


“Umjesto da se upuštaju u produktivan razgovor o drastično različitim vizijama koje Joe Biden i Donald Trump imaju za našu zemlju, Trumpovi pristaše u Teksasu odlučili su našemu osoblju, simpatizerima i drugima nanijeti štetu”, rekao je glasnogovornik Bidenove teksaške kampanje Tariq Thowfeek.


Šef teksaških republikanaca Allen West odbacio je medijske izvještaje o incidentu kao “propagandu i još jednu u nizu lažnih vijesti”.


Govoreći o incidentu s autobusom u nedjelju u Philadelphiji, Biden je Trumpovo odobravanje takvih postupaka nazvao nenormalnim i razdornim.


“Nikad nismo imali ništa slično. Barem nikada nismo imali predsjednika koji misli da je to dobra stvar”, rekao je.


“Jeste li vidjeli naše ljude jučer? Štitili su njegov autobus”, odgovorio je Trump u nedjelju u Michiganu.


Teksas nije jedino mjesto sa sličnim incidentima Trumpovih pristaša. Video snimke na društvenim mrežama u nedjelju pokazuju vozila s pro-Trumpovim zastavama koja blokiraju promet na mostu Whitestone preko East Rivera u četvrti Bronx u New Yorku.