ZABRINJAVAJUĆI TREND

Europska povjerenica za zdravstvo poručila: “Moramo spriječiti sveopću karantenu”

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Svi moramo učiniti sve što je potrebno kako bi se spriječile razorne posljedice sveopće karantene s društvenog, gospodarskog i zdravstvenog gledišta", rekla je europska povjerenica Stella KyriakidesBRUXELLES – Europska povjerenica za zdravstvo pozvala je čelnike EU-a koji u četvrtak sudjeluju na samitu u Bruxellesu da “učine sve što je potrebno” kako bi se “spriječila sveopća karantena” a čelnica EK pozvala ih je da dogovore pravila o izolaciji i testiranju.


“Moja prva poruka zemljama članicama danas je poruka o potrebi žurnog djelovanja. Nemamo vremena. Svi moramo učiniti sve što je potrebno kako bi se spriječile razorne posljedice sveopće karantene s društvenog, gospodarskog i zdravstvenog gledišta”, rekla je europska povjerenica Stella Kyriakides na tiskovnoj konferenciji, u trenutku kada Europa zbog širenja pandemije pooštrava zdravstvene mjere.


Izrazila je “veliku zabrinutost” zbog “sve bržeg rasta stope zaraženosti diljem EU-a”, napose porasta broja hospitalizacija, težih oblika bolesti i broja smrtnih slučajeva.
“Moramo se pripremiti za sljedeće korake”, dodala je dužnosnica, iznoseći prijedlog Komisije o koordiniranju strategije cijepljenja.


“Trend nećemo moći preokrenuti od danas do sutra, čak ni s cjepivom, ali svi moramo biti spremni”, istaknula je.


Komisija je potpisala šest ugovora s laboratorijima kako bi rezervirala stotine milijuna doza budućeg cjepiva.


EK preporučuje zemljama članicama da prednost daju cijepljenju ranjivih skupina u društvu: zdravstvenom osoblju, ustanovama za njegu starijih i nemoćnih, osobama iznad 60 godina, kroničnim bolesnicima, radnicima u važnim javnim službama, onima koji ne mogu održavati potreban fizički razmak te svima koji su prikraćeni u socijalnom i u gospodarskom smislu.


Odgovarajući na upit o tome kada će cjepivo biti raspoloživo, povjerenica nije htjela “nagađati”.


“Prvo cjepivo će možda biti raspoloživo do početka nove godine, ali to ovisi o podacima treće faze ispitivanja i o ocjeni Europske agencije za lijekove koja je za nas najvažnija”, rekla je.


Na zajednička pravila o karanteni i testiranju kako bi se prekinula konfuzija pozvala je predsjednica EK Ursula von der Leyen.


Stanje u Europi postaje zabrinjavajuće, ali zemlje EU-a barem su se dogovorile o zajedničkom sustavu “semafora” koji im kazuje dolaze li putnici iz sigurnih ili rizičnih regija.


“Mislim da je također potrebno da se postigne dogovor o vremenu izolacije ili potrebi testiranja. I tu pozivam sve uključene da se pronađe dogovor. To je važno”, kazala je Von der Leyen novinarima prije početka dvodnevnom samita EU čelnika.