Novi kodeks

Pogrešna upotreba resursa: Europska komisija mijenja pravila zbog Ursule von der Leyen, koja je nastupila u HDZ-ovom spotu

Hina

foto: Francois Walschaerts/Pool via REUTERS

foto: Francois Walschaerts/Pool via REUTERS

Nevladine udruge Gong i Good Lobby žalile su se O'Reilly zbog pojavljivanja von der Leyen i Šuice u spotu, tražeći da se ispita je li to u skladu s kodeksom ponašanja članova EK-a.BRUXELLES – Europska komisija (EK) je danas objavila da će izraditi nove smjernice za sudjelovanje njezinih članova u izbornim kampanjama u državama članicama, nakon kritika što se predsjednica EK-a Ursula von der Leyen prošle godine pojavila u HDZ-ovu predizbornom spotu.


“EK će u smjernicama razjasniti praktične modalitete za sudjelovanje svojih članova u nacionalnim izbornim kampanjama”, rekao je potpredsjednik EK-a Maroš Šefčovič u pismu europskoj pučkoj pravobraniteljici Emily O’Reilly.


HDZ je u srpnju 2020., dan uoči parlamentranih izbora, objavio kratki video u kojoj čelnici Europske pučke stranke (EPP-a), uključujući nekoliko premijera država članica, Ursulu von der Leyen i potpredsjednicu EK-a Dubravku Šuicu izgovoraju na hrvatskom jeziku predizborni slogan HDZ-a – Sigurna Hrvatska.
Nevladine udruge Gong i Good Lobby žalile su se O’Reilly zbog pojavljivanja von der Leyen i Šuice u spotu, tražeći da se ispita je li to u skladu s kodeksom ponašanja članova EK-a.


Šefčovič u pismu navodi da Nijemica von der Leyen nije znala da se radi o predizbornom videu i da je “upotreba resursa EK-a bila pogrešna”. No, dodaje da nije nastupila kao predsjednica EK-a, nego kao političarka iz redova EPP-a te da nije prekršila kodeks.


“Nažalost, predsjednica nije bila upoznata s uvjetima u kojima će se njezina intervencija emitirati. Međutim, kao što su pokazale reakcije javnosti, video se mogao lako prepoznati kao videozapis kampanje političke stranke, u kojem su prikazivani brojni europski političari i političarke koji pripadaju istoj europskoj političkoj stranci kojoj pripada HDZ”, kaže Šefčović.


“Kontekst je stoga jasno stavio do znanja da ovo nije videozapis EK-a ili službeni poziv EK-a da glasa za određenu stranku. EK je također jasno stavila do znanja da je upotreba resursa EK-a bila pogreška, čak i ako je ta upotreba resursa bila minimalna i nije stvorila dodatne troškove za EK, jer je kratka izjava bila dio niza drugih snimanja“, istaknuo je potpredsjednik EK.