Mahsa Amini

EU se oglasila o iranskim vlastima koje ubijaju prosvjednike

Hina

S prosvjeda podrške u Stockholmu / Foto Reuters

S prosvjeda podrške u Stockholmu / Foto Reuters

U devet dana prosvjeda nakon smrti mlade žene koju je uhitila moralna policija poginula je 41 osobaEuropska unija je u nedjelju ocijenila da je “raširena i nerazmjerna” primjena sile nad prosvjednicima u Iranu “neopravdana i neprihvatljiva”, nakon devet dana prosvjeda protiv smrti mlade žene koju je uhitila moralna policija, u kojima je 41 osoba poginula.


U izjavi u ime Europske unije, visoki predstavnik za europsku vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell osudio je i “odluku iranskih vlasti da drastično ograniče pristup internetu i blokiraju platforme za razmjenu poruka”, što je “očita povreda slobode govora”.


“EU će i ubuduće istraživati sve mogućnosti kojima raspolaže, prije idućeg sastanka Vijeća (ministara) vanjskih poslova, u vezi sa smrti Mahse Amini i s postupanjem iranskih snaga sigurnosti na prosvjedima nakon toga”, upozorio je Borrell bez drugih potankosti.
Prosvjedi su počeli 16. rujna, na dan smrti Mahse Amini koja je 13. rujna uhićena u Teheranu zbog “nedoličnog odijevanja” u Islamskoj Republici gdje za žene vrijede stroga pravila odijevanja.


“Očekujemo od Irana da odmah prekine primjenu sile nad prosvjednicima i omogući pristup internetu te slobodno kolanje informacija”, dodao je visoki predstavnik EU-a.


Ujedno je pozvao Teheran da “objavi točan broj mrtvih i uhićenih te oslobodi sve mirne prosvjednike”.


“O smrti Mahse Amini treba provesti istragu u skladu sa zakonom a svi za koje se utvrdi da su krivi za njezinu smrt moraju odgovarati”, dodao je, uzimajući “na znanje izjavu iranskog predsjednika (Ebrahima Raisija) o tome”.


Po službenom iranskom izvješću u kojemu su zajedno pobrojani prosvjednici i pripadnici redarstvenih snaga, 41 osoba je poginula u devetodnevnim prosvjedima.


No taj bi broj mogao biti veći, a nevladina organizacija Human Rights sa sjedištem u Oslu navodi podatak o najmanje 54 ubijena prosvjednika.