EEAS

EU pozvala iranskog veleposlanika, izrazila užasnost egzekucijama prosvjednika

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Glavni tajnik Europske službe za vanjsko djelovanje (EEAS), ponovno je izrazio revoltiranost EU-a veleposlaniku Hoseinu DehganijuEuropska unija pozvala je u ponedjeljak na razgovor iranskog veleposlanika pri Uniji kako bi izrazila užasnutost egzekucijama dvojice Iranaca uhićenih za vikend u sklopu nasilnog gušenja protuvladinih prosvjeda.


Stefano Sannino, glavni tajnik Europske službe za vanjsko djelovanje (EEAS), ponovno je izrazio revoltiranost EU-a veleposlaniku Hoseinu Dehganiju, stoji u priopćenju EEAS-a.


Sannino je također ponovio poziv EU-a iranskim vlastima da bez odgode ponište smrtne kazne koje su već izrečene drugim prosvjednicima.
Prosvjedi diljem Irana izbili su nakon smrti 22-godišnje Kurdkinje Mahse Amini 16. rujna u pritvoru moralne policije jer navodno nije ispravno nosila prekrivalo.


Iranske vlasti nazivaju prosvjede “pobunom” koju potiču neprijateljske zemlje i organizacije.


Tvrde da su u prosvjedima ubijene stotine ljudi, među kojima i pripadnici sigurnosnih snaga, a tisuće uhićene.


Najmanje četiri osobe pogubljene su od početka prosvjeda, uključujući dvojicu prosvjednika u subotu, zbog navodnog ubojstva pripadnika Basija, objavile su pravosudne vlasti.


Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International upozorila je u prosincu da iranske vlasti traže smrtnu kaznu za najmanje 26 osoba u “lažnim suđenjima s ciljem zastrašivanja prosvjednika”.