Kaja Kalla

Estonska premijerka mogla bi biti nova šefica EU diplomacije. Problem bi mogao biti njen odnos prema Rusiji

Hina

Kaja Kallas / Foto Reuters

Kaja Kallas / Foto ReutersEstonska premijerka Kaja Kallas mogla bi postati nova šefica diplomacije EU-a, no neki postavljaju pitanje može li ona kao žestoka kritičarka Rusije predstavljati sve države članice.


Neformalni razgovori europskih čelnika u ponedjeljak, prvi od izbora za Europski parlament, fokusirani su na imenovanje najviših dužnosnika EU-a. Očekuje se da će predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen dobiti drugi mandat, a europski diplomati govore da je Kallas u igri za šeficu diplomacije.


Kallas, koja će u utorak napuniti 47 godina, istaknula se rječitim kritikama Rusije i njezinih ekspanzionističkih ciljeva otkako je postala premijerkom početkom 2021.
Zauzima se za bezuvjetnu potporu Kijevu i obuzdavanje Moskve a Estonija spada među najveće donatore vojne pomoći Ukrajini po glavi stanovnika.


Kallas je u veljači tražena u Rusiji zbog svoje uloge u uklanjanju sovjetskih spomenika u Estoniji.


Pretrpjela je udarac kod kuće kada su lokalni mediji prošle godine otkrili da joj suprug ima poslovne veze s Rusijom premda je ona javno kritizirala sve koji posluju s Rusijom. Njezina vlada također je povisila poreze nakon izbora 2023. i legalizirala istospolne brakove, čemu se protivi gotovo polovica zemlje.


Kallasin otac bio je guverner Estonske središnje banke, 1994. osnovao je liberalnu Reformističku stranku, koju je vodio deset godina, i bio je premijer i kasnije potpredsjednik Europske komisije u vrijeme Josea Manuela Barrose.


Njezina majka bila je kao novorođenče protjerana s obitelji u Sibir, kao i još 20.000 Estonaca. Zato često upozorava da se Rusija nije promijenila.


Kallas je 2011. napustila karijeru odvjetnice i uspješno se kandidirala za estonski i Europski parlament kao kandidatkinja Reformističke stranke. Vodstvo stranke preuzela je 2018., a 2021. postala je prvom estonskom premijerkom.