Princip ili marketing?

Elon Musk odbio milijardu eura od EU za svoju giga tvornicu, evo što se krije iza toga

T.I.

Foto Tesla, Reuters

Foto Tesla, Reuters

Elon Musk se na Twitteru oglasio ovim povodom i predstavio se u svjetlu principijelnog libertarijanca. Napisao je da se protivi svim državnim potporama. Ostaje samo pitanje zašto je tvrtka onda uopće aplicirala za ta sredstvaProšle godine je objavljeno da će Tesla aplicirati za subvenciju Europske unije za pomoć pri gradnji svoje „giga“ tvornice u blizini Berlina. Ove godine moglo se pročitati da će Tesla na ovaj način za gradnju pogona za proizvodnju baterija za automobile priskrbiti čak 1,14 milijardi eura potpore.


No, danas, kako javlja Reuters, tvrtka Elona Muska povukla svoju prijavu za dodjelu tih sredstava.


„Obavijestili smo Federalno ministarstvo ekonomije i Ministarstvo gospodarstva Brandenburga da povlačimosvoju IPCEI prijavu za državno financiranje tvornice baterija u Grünheideu“ –  rekao je glasnogovornik Tesle, misleći na europske subvencije dodijeljene kroz program „Important Projects of Common European Interest“.
Elon Musk se na Twitteru oglasio ovim povodom i predstavio se u svjetlu principijelnog libertarijanca.


Napisao je da se protivi svim državnim potporama i da ne shvaća zašto to države i dalje čine posebno u slučaju naftne industrije.


Ostaje samo pitanje zašto je tvrtka onda uopće aplicirala za ta sredstva. Jedno ostaje neupitno, planovi za izgradnju giga tvornice kod Berlina idu dalje kao da se ništa nije dogodilo.No, neki drugi izvori sugeriraju da nije u pitanju principijelnost, nego neka ograničenja koja dodjela EU sredstava nose sa sobom.


Kao što i sami znamo iz hrvatske perspektive i EU fondova, s nepovratnim sredstvima se ne može raditi što se hoće, a i konačnim proizvodom ili ciljem ulaganja se ne može proizvoljno raspolagati.


I u ovom slučaju pravila su prilično jasna i ne idu na ruku Tesli.


Naime, EU zahtijeva da sve lokacije koje primaju sredstva budu “prva industrijska implementacija” tehnologije, prema službenim dokumentima, što znači da se baterije ne mogu već proizvoditi u drugoj Teslinoj tvornici.


Drugim riječima, s obzirom da slične giga tvornice baterija za automobile Tesla planira u Šangaju i Teksasu, u slučaju nepredviđenog kašnjenja izgradnje tvornice kod Berlina, Tesla ne bi ispunila uvjete za dobivanje EU subvencije.


Čini se da je Musk još jednom svojim objavama na Twitteru zapravo zaigrao na kartu marketinga i svoju odluku pokušao prikazati principijelnom, iako njegove tvrtke obilato koriste državne potpore, računajući tu i  SpaceX u čije programe SAD ulaže mnogo novca.