Odluka danske vlade

Plan za staro normalno: Danska namjerava ukinuti sve covid mjere do veljače

Hina

foto: Ritzau Scanpix/Emil Helms via REUTERS

foto: Ritzau Scanpix/Emil Helms via REUTERS

Ujedinjeno Kraljevstvo, Irska i Nizozemska objavile su prošli tjedan slične odluke da se ukine većina ograničenja protiv koronavirusa, premda su brojke zaraženih omikronom i dalje velike.KOPENHAGEN – Danska planira ukinuti sva preostala ograničenja protiv covida-19 sljedeći tjedan, nakon slične najave u Ujedinjenom Kraljevstvu i Nizozemskoj proteklog tjedna, unatoč visokim brojkama zaraženih omikronom u Europi.


Danska je već ublažila ograničenja prije dva tjedna, nakon jednomjesečnog lockdowna te dopustila kinima i koncertnim prostorima ponovno otvaranje. Međutim neka pravila ostaju, poput ograničenog rada restorana i obaveznog nošenja maski.


U pismu parlamentu ministar zdravstva Magnus Heunicke rekao je da vlada namjerava slijediti preporuke koje je stručni panel objavio u utorak, da se ukinu sva ograničenja do 1. veljače.
Vladina odluka koju treba odobriti parlament bit će najdalekosežnije ublažavanje ograničenja među nordijskim državama.


Noćni klubovi mogu se ponovno otvoriti i restorani će moći služiti alkohol nakon 22 sata, gosti ne moraju predočiti covid potvrdu prije ulaska.


Putnici se mogu voziti autobusom bez maske i trgovine mogu ukinuti ograničenje broja kupaca.


Budu li izmjene odobrene, na snazi će ostati samo pravilo o testu i izolaciji pri ulasku u Dansku, koje će biti na snazi još četiri tjedna.


Ujedinjeno Kraljevstvo, Irska i Nizozemska objavile su prošli tjedan slične odluke da se ukine većina ograničenja protiv koronavirusa, premda su brojke zaraženih omikronom i dalje velike.


Među navedenim razlozima su da je broj zaraženih pao ispod vrhunca te da je broj hospitalizacija manji od očekivanoga.


Danska je u utorak izvijestila da ima 46.590 novozaraženih, malo ispod 47.831 koje je imala u petak. Broj hospitaliziranih pacijenata zbog koronavirusa povećao se na 918, najviše u godinu dana.


Međutim zdravstvene vlasti procjenjuju da je između 30-40 posto onih koji su trenutno hospitalizirani s pozitivnim testom u bolnici zbog drugog razloga, a ne zbog covida-19.


“Došlo je do odvajanja unutar trenda koji je bio primjenjiv ranije u epidemiji, porasta broja zaraženih i porasta broja hospitalizacija zbog covida”, rekao je stručni panel u izvješću datiranom 21. siječnja.


Od vrhunca broja pacijenata s covidom-19 u intenzivnoj njezi, koji je 6. siječnja iznosio 82, taj je broj pao te u utorak iznosi 44″, navodi se.