KFOR na nogama

Danas je na sjeveru Kosova ipak mirnije. Sa svih strana stižu osude jučerašnjeg nasilnog sukoba

Hina

Reuters

Reuters

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell osudio je u ponedjeljak nasilje "najoštrije moguće"Deseci vojnika NATO-a osiguravali su u utorak općinsku zgradu u kosovskom gradu Zvečanu, gdje je prethodnog dana u sukobima ozlijeđeno 30 vojnika NATO-a i 52 srpskih prosvjednika.


Nekoliko Srba okupilo se ispred zgrade, ali situacija je bila mirna, potvrdio je reporter Reutersa. Vojnici iz SAD-a, Italije i Poljske stajali su nasuprot njih u opremi za suzbijanje nereda.


U ponedjeljak su srpski prosvjednici u Zvečanu bacali suzavac i šok bombe na vojnike NATO-a. Snage NATO-a na Kosovu, poznate kao KFOR, priopćile su da je 30 njihovih vojnika ozlijeđeno u sukobima.
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je 52 Srba ozlijeđena.


U drugom gradu sa srpskom većinom, Leposaviću, gradonačelnik, koji je Albanac, nije mogao napustiti svoj ured dulje od 24 sata zbog prosvjednika ispred ureda, izvijestili su mediji.


Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell osudio je u ponedjeljak nasilje “najoštrije moguće”.


Foto galerija: Krvavi sukob na Kosovu Foto: Reuters


“Apsolutno su neprihvatljiva nasilna djela počinjena protiv snaga KFOR-a, medija, civila i policije”, napisao je na Twitteru.


Napetosti su porasle otkako su gradonačelnici etnički Albanci preuzeli svoju dužnost na sjeveru Kosova u područjima s većinskim srpskim stanovništvom jer su Srbi bojkotirali izbore.


Kosovo optužuje Vučića za destabilizaciju zemlje, a Vučić optužuje kosovske vlasti za izazivanje problema inzistiranjem na postavljanju novih gradonačelnika.


“U demokraciji nema mjesta fašističkom nasilju – nema pozivanja od glasačkog listića do metka”, objavio je kosovski premijer Albin Kurti na Twitteru kasno u ponedjeljak.


Vučić bi se u Beogradu trebao sastati s veleposlanicima takozvane Kvinte – SAD, Italija, Francuska, Njemačka i Velika Britanija – a kasnije i s veleposlanicime Rusije i Kine u Srbiji.


Talijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani rekao je za javni radio RAI da je u ponedjeljak navečer razgovarao s Vučićem i Kurtijem.


“Pozvao sam sve da budu mirni i odustanu od nasilja. Nadam se da su me poslušali, oboje su pokazali veliku volju, vidjet ćemo”, poručio je.