Problemi za Zemana

Dan nakon Babiševog poraza na izborima, češki predsjednik završio na intenzivnoj njezi u bolnici

Hina

Reuters

Reuters

Babiš je pretrpio iznenađujući poraz od saveza oporbenih stranki koje su osvojile 108 od 200 mjesta u Zastupničkom domu nakon izbora održanih u petak i subotuČeški predsjednik Miloš Zeman prevezen je u nedjelju u vojnu bolnicu u Pragu, dan nakon što je na parlamentarnim izborima tijesno poražen njegov saveznik, premijer Andrej Babiš.


Zeman se nalazi na odjelu intenzivne njege, rekao je direktor Središnje vojne bolnice u Pragu Miroslav Zavoral.


Zavoral je kazao da je Zeman primljen u bonicu zbog komplikacija vezano uz njegovu poznatu dijagnozu, tako da liječnici mogu provesti ciljano liječenje.
Također je rekao da ne može otkriti o kojoj je dijagnozi riječ


Novinska agencija CTK izvijestila je o najnovijim zdravstvenim problemima 77-godišnjaka pozivajući se na glasnogovornika Središnje vojne bolnice u kojoj se Zeman ranije liječio.Zeman i Babiš, populistički milijarder koji je postao premijer 2017., susreli su na otprilike 45 minuta u predsjedničkoj rezidenciji Lany Castle blizu Praga ranije u nedjelju, izvijestio je CTK.


Babiš je pretrpio iznenađujući poraz od saveza oporbenih stranki koje su osvojile 108 od 200 mjesta u Zastupničkom domu nakon izbora održanih u petak i subotu.


Zeman ima ključnu ulogu u određivanju sljedećih koraka jer je kao predsjednik zadužen za imenovanje osobe koja će formirati iduću vladu.


U slučaju nesposobnosti predsjednika, taj zadatak će pripasti predsjedniku Zastupničkog doma.


Postizborna politička previranja su moguća jer je Zeman rekao da neće dati mandat koaliciji stranaka već najvećoj pojedinačnoj stranci. U tom slučaju, to bi bio Babišev ANO.


Zeman je već u rujnu proveo osam dana u bolnici.


Predsjednik je od 2013. godine, a bio je češki premijer od 1998. do 2002. Boluje od dijabetesa, prema medijskim napisima, i često koristi invalidska kolica zbog neuropatije.


Zeman je prvi češki predsjednik kojega je narod dvaput izravno birao nakon izmjene ustava.