Prosvjed protiv Londona

Amal Clooney više nije britanska izaslanica zbog “žalosnog” kršenja međunarodnog prava

Hina

Amal Clooney / Reuters

Amal Clooney / Reuters

"Žalosno je da Britanija govori o tome da će prekršiti međunarodni sporazum koji je premijer potpisao prije manje od godine dana", napisala je ClooneyOdvjetnica specijalizirana za ljudska prava Amal Clooney napustila je dužnost posebne britanske izaslanice za slobodu medija, prosvjedujući protiv namjere Londona da prekrši međunarodno pravo poništavanjem dijela sporazuma o razdruživanju s EU-om.


Britanska vlada predstavila je prošli tjedan nacrt zakona koji će po njezinu vlastitu priznanju prekršiti njezine međunarodne zakonske obveze i poništiti dijelove sporazuma o brexitu koji je potpisala prije nego je izišla iz EU-a u siječnju.


Premijer Boris Johnson je rekao da je zakon nužan kako bi se osujetile “apsurdne” prijetnje Bruxellesa, ali je izazvao niz ostavki i prijetnju zastupnika da će se pobuniti, koja je ipak ublažena nakon što je postignut kompromis.
“Žalosno je da Britanija govori o tome da će prekršiti međunarodni sporazum koji je premijer potpisao prije manje od godine dana”, napisala je Clooney, koja je udana za glumca Georgea Clooneya, u pismu ministru vanjskih poslova Dominicu Raabu.


“To će ohrabriti autokratske režime koji krše međunarodno pravo uz razorne posljedice za cijeli svijet”, dodala je.