Osjetljivo

Čelnik laburista kaže da tajni dokument razotkriva Johnsonovu “prevaru” o brexitu

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters



LONDON Dogovor britanskog premijera Borisa Johnsona o izlasku iz Europske unije izazvat će “velike probleme” gospodarstvu Sjeverne Irske i prijetnja je izvoznicima iz te zemlje, piše u povjerljivom vladinom dokumentu koji je u petak objavila oporbena Laburistička stranka.


Johnson je uporno ponavljao da prema dogovoru s Bruxellesom neće biti carinskih kontrola između Sjeverne Irske i ostatka Velike Britanije.


No, u dokumentu koji je označen kao “službeno, osjetljivo” piše da će izvoznici morati imati carinske deklaracije za robu koja se kreće između Sjeverne Irske i Britanije i da će te nove prepreke izazvati “velike probleme” sjevernoirskim poduzetnicima.




U dokumentu stoji da 98 posto sjevernoirskih izvoznika u Britaniju čine male i srednje tvrtke koje će “teško podnositi” troškove novih carinskih kontrola.


“To je hladan, čvrst dokaz koji kategorički pokazuje kako će se štetan Johnsonov dogovor o brexitu odraziti na velike dijelove naše zemlje”, rekao je laburistički čelnik Jeremy Corbyn.


Prema Johnsonovu sporazumu, Sjeverna Irska ostat će dio jedinstvenog tržišta EU-a u dijelu koji se odnosi na trgovinu životinjama, hranom i proizvedenim dobrima. Time je riješen glavni kamen spoticanja u pregovorima: kako osigurati protočnu granicu između Sjeverne Irske i Irske.


Granica duga 500 kilometara bit će nakon brexita jedina kopnena granica između Ujedinjenog Kraljevstva i EU-a. Vlada je pristala na taj aranžman kako bi se izbjeglo podizanje graničnih prijelaza koji bi mogli ugroziti mirovni sporazum od Velikog petka koji je zaustavio desetljetne sukobe u sjevernoj pokrajini.


Johnson je laburistima odgovorio da nije vidio dokument, nazvavši ga “besmislicom”. Visoki vladin dužnosnik rekao je da je dokument napisao niži dužnosnik i da nije službeno usvojen.


“Sa sporazumom koji imamo možemo izaći kao cjelovito Ujedinjeno Kraljevstvo”, rekao je Johnson.


Johnson i Corbyn trebali bi u petak navečer u 20,30 po lokalnom vremenu održati televizijsko sučeljavanje, manje od tjedan dana prije prijevremenih izbora koji se održavaju 12. prosinca.