Dogovori

Čelnici zemalja EU-a na sastanku pregovaraju o vodećim pozicijama bloka

Portal Novi list, Hina

Foto Reuters

Foto ReutersVođe zemalja članica Europske unije u ponedjeljak se sastaju na posebnom samitu kako bi raspravili o raspodjeli vodećih dužnosti u europskim institucijama u sljedećem institucionalnom ciklusu.


Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, Njemica iz redova pučana, traži podršku za svoj drugi mandat.


Njezina grupacija u Europskom parlamentu, Europska pučka stranka (EPP), jasno je pobijedila na ovomjesečnim europskim izborima, što je osnažilo njene izglede za drugi petogodišnji mandat.
Međutim, i dalje joj je potrebna podrška nekoliko drugih političkih skupina u parlamentu, kao i podrška većine vođa zemalja članica Unije.


“Jasno je da nakon rezultata izbora sve ide u prilog drugom mandatu Ursule von der Leyen”, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz u intervjuu u subotu.


Budući predsjednik Europskog vijeća i budući Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku također će vjerojatno biti teme razgovora na radnoj večeri vođa članica u ponedjeljak u Bruxellesu.


Na sastanku će sudjelovati i hrvatski premijer Andrej Plenković.


Bivši portugalski premijer Antonio Costa se smatra vjerojatnim kandidatom za mjesto predsjednika Vijeća, a estonska premijerka Kaja Kallas kandidatkinjom za buduću šeficu diplomacije.


Vođe zemalja članica će se ponovo sastati idućeg tjedna na redovnom samitu. Očekuje se da će dotad planovi o kadroviranju biti finalizirani, nakon čega će njihovo provođenje biti samo formalnost.


Ne budu li finalizirani, vođe će nastaviti pregovore o ključnim pozicijama u europskim institucijama.