Sastanak u Švicarskoj

Čeka se objava završne izjave s mirovnog samita o Ukrajini. Kuleba: ‘Morat ćemo sjesti s Rusima za stol’

Hina

REUTERS/Stringer

REUTERS/Stringer

Dužnosnici iz Moskve ovom prigodom nisu bili pozvani niti su izrazili želju prisustvovati.Stajališta Kijeva uzeta su u obzir u završnoj izjavi samita svjetskih čelnika koji je sazvan s ciljem postizanja mira u Ukrajini, kazao je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba u nedjelju, dok je glasnogovornik Kremlja poručio kako ruski čelnik Vladimir Putin ne otklanja razgovore s Ukrajinom.


Više od 90 zemalja sudjelovalo je na dvodnevnom samitu u zimovalištu Buergenstocku u središnjoj Švicarskoj s ciljem stvaranja jedinstvenog stava o tome kako okončati 27-mjesečnu invaziju Rusije na Ukrajinu.


“Tekst je uravnotežen, uzeta su u obzir sva načelna stajališta na kojima je inzistirala Ukrajina”, rekao je Kuleba novinarima.
Zaključna izjava sa samita treba tek biti službeno objavljena.


Kuleba je također naznačio da bi Rusija mogla biti uključena u budući samit, ali je odbacio zahtjev ruskog predsjednika Vladimira Putina od petka da Kijev ustupi četiri regije koje je Rusija djelomično ili u potpunosti okupirala te da odustane od pridruživanja NATO-u.


“Naravno, savršeno razumijemo da će doći vrijeme kada će biti potrebno razgovarati s Rusijom”, rekao je.


“No, naš je stav vrlo jasan: nećemo dopustiti Rusiji da govori jezikom ultimatuma kao što govori sada”, dodao je.


Ruski predsjednik Vladimir Putin ne isključuje razgovore s Ukrajinom, ali bit će potrebna jamstva kako bi se osigurala vjerodostojnost bilo kakvih pregovora, izjavio je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u nedjelju, prenose ruske novinske agencije.


Neće svi potpisati


Ne očekuje se da će svi sudionici mirovnog samita o Ukrajini u Švicarskoj potpisati završnu deklaraciju, iako više zbog formulacije nego zbog stvarnog nedostatka podrške, prema austrijskom kancelaru Karlu Nehammeru.


Bez obzira na diplomatske suptilnosti u pisanju, osnovno zajedničko stajalište neće biti narušeno, rekao je Nehammer u nedjelju na marginama događaja u planinskom hotelskom odmaralištu Bürgenstock u blizini Luzerna.


“Zato nisam toliko zabrinut ako sad svi ne potpišu”, rekao je kancelar.


I dalje nema jasnog odgovora na pitanje o opsegu iduće konferencije.


Prije nego što i Rusija sjedne za pregovarački stol, zamisliva je još jedna konferencija u drugačijem formatu, dodao je Nehammer. “To stvarno morate vidjeti kao proces”, rekao je.


Dvodnevna konferencija 92 države i osam međunarodnih organizacija trebala je završiti poslijepodne, kada je trebala biti objavljena i završna deklaracija.


Prema riječima ukrajinskog ministra vanjskih poslova Dmitra Kulebe, konferencija je kao takva donijela značajan napredak.


Kuleba je rekao da su i sve zemlje koje nisu bile prisutne svjesne poticaja koji je dao sastanak. Općenito, proces koji je pokrenut vrlo je dobrodošao, rekao je: “Na dobrom smo putu.”


Kuleba je ponovno istaknuo potrebu vojne potpore Ukrajini najkvalitetnijim mogućim oružjem. Što je Ukrajina jača, to će Moskva biti spremnija pregovarati o miru, smatra on.


Na kraju konferencije planirane su press konferencije, uključujući i s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.


Cilj događaja bio je pokrenuti mirovni proces u koji bi dugoročno bila uključena i Rusija. Dužnosnici iz Moskve ovom prigodom nisu bili pozvani niti su izrazili želju prisustvovati.