Bitka u parlamentu

BREXIT Laburisti protiv, Corbyn kaže da narod treba imati “konačnu riječ”

Hina

REUTERS

REUTERS

Corbyn je poručio kako se vladi »ne može vjerovati« te da je ovaj sporazum gori od sporazuma koji je predložila Theresa May.Vođa britanskih laburista Jeremy Corbyn poručio je u subotu u britanskom parlamentu da »narod treba imati konačnu riječ« o brexitu najavivši da zastupnici njegove stranke neće poduprijeti sporazum premijera Borisa Johnsona o izlasku Velike Britanije iz Europske unije.


»Glasanje za sporazum danas neće okončati brexit. Neće donijeti sigurnost. Narod bi trebao imati konačnu riječ«, kazao je Corbyn u svom obraćanju britanskim parlamentarcima.Corbyn je poručio kako se vladi »ne može vjerovati« te da je ovaj sporazum gori od sporazuma koji je predložila Theresa May.

»U potpunosti razumijem frustracije i zamor diljem zemlje i u ovom Domu. No mi jednostavno ne možemo glasati za sporazum koji je čak i gori od onoga koji je ovaj Dom tri puta odbacio, rekao je Corbyn referirajući se na sporazum bivše premijerke.


Također je istaknuo da sporazum »ugrožava radnička prava«.
Boris Johnson je replicirao da laburistički vođa »ne vjeruje« britanskim građanima jer nije podržao raspisivanje prijevremenih izbora te je poručio zastupnicima laburista da »ignoriraju izjave« svoga vođe.


Predsjednica Liberalno demokratske stranke Jo Swinson rekla da će u raspravi da veliki prosvjedi ispred Parlamenta pokazati da javnost želi novi referendum te da će građani odlučiti ostati u Europskoj uniji, na što joj je Johnson replicirao da je njena stranka glasala protiv prijevremenih izbora.


Predsjednik kluba Škotske nacionalne stranke (SNP) u britanskom parlamentu Ian Blackford poručio je kako je »torijevska vlada prodala Škotsku«.


Bivši ministar financija Philip Hammond kazao je u raspravi da nije siguran hoće li podržati sporazum, ali da traži »prikladnu ulogu parlamenta«.


Prema jutrošnjoj najnovijoj procjeni BBC-a za sporazum je trenutno 310 zastupnika, 302 ih je protiv, a 27 ih je neodlučno.


BBC tvrdi da 12 laburističkih zastupnika podržava sporazum, dok ih je 12 neodlučno.


Svi parlamentarci iz skupine European Research Group, koja okuplja dvadesetak zagovornika tvrdog brexita u Konzervativnoj stranci i bivših pobunjenika protiv Therese May, najavili su da će glasati za Johnsonov sporazum o brexitu.