Sjećanje na Dom Pedra I.

Brazil će izložiti srce monarha koji je 1822. proglasio neovisnost

Hina

Reuters

Reuters

Srce se čuva u urni s formaldehidom u portugalskom gradu Portu od Pedrove smrti 1834. u Portugalu u dobi od 35 godinaSrce portugalskog monarha Dom Pedra I., koji je prije 200 godina proglasio brazilsku neovisnost od Portugala i proglašen “carem” Brazila, stiglo je iz Portugala u ponedjeljak i bit će izloženo u sklopu proslave godišnjice neovisnosti.


Srce se čuva u urni s formaldehidom u portugalskom gradu Portu od Pedrove smrti 1834. u Portugalu u dobi od 35 godina.


Portugalska vlada pristala je posuditi srce Brazilu na tri tjedna za proslavu dvjestote obljetnice. Brazilske zračne snage dopremile su srce u Brasiliju, gdje ga je u ponedjeljak dočekao brazilski ministar obrane.
Krajnje desničarski predsjednik Jair Bolsonaro primit će relikviju u utorak u predsjedničkoj palači uz vojne počasti i počasnu paljbu, prije nego što se srce izloži za javnost u ministarstvu vanjskih poslova do Dana neovisnosti Brazila 7. rujna.


Pedrova deklaracija o neovisnosti od Portugala, koju brazilski nacionalisti nazivaju rođenjem svoje zemlje, bila je čin prkosa prema njegovu ocu, portugalskom kralju Joau VI.


Obitelj portugalskog kralja britanska mornarica 1807. godine ispratila je na sigurno u Brazil, prije nego što su Napoleonove snage napale Portugal. Po povratku u Lisabon 1821. ostavio je svog sina Pedra kao princa regenta Brazila.


Pedrovo srce odvojeno je 1834. i čuvano u crkvi u Portu prema njegovoj posljednjoj želji. Njegovi posmrtni ostaci darovani su Brazilu 1972. za 150. obilježavanje brazilske neovisnosti i čuvaju se u muzeju u Sao Paulu.