Nemiri u SAD-u

“ZAUSTAVITE BOL” Brat ubijenog Georgea Floyda održao dirljiv i važan govor u Kongresu

Hina

Philonise Floyd / REUTERS

Philonise Floyd / REUTERS

George je tražio pomoć i bio je ignoriran. Molim vas, poslušajte poziv koji vam sada upućujem, pozive naše obitelji i pozive koji odjekuju na ulicama cijelog svijeta Philonise Floyd, brat ubijenog Afroamerikanca Georgea Floyda čija je smrt potaknula globalne prosvjede, pozvao je u srijedu zastupnike u američkom Kongresu da usvoje reforme koje će zaustaviti policijsku brutalnost kako njegov brat ne bi bio samo “još jedno ime na listi”, prenosi BBC.


“Ovdje sam da zatražim od vas da to zaustavite. Zaustavite bol”, rekao je Floyd (42) ponijet emocijama na saslušanju pred Odborom za pravosuđe Zastupničkog doma, dan nakon što mu je pokopan brat u Houstonu.


“George je tražio pomoć i bio je ignoriran. Molim vas, poslušajte poziv koji vam sada upućujem, pozive naše obitelji i pozive koji odjekuju na ulicama cijelog svijeta.”
George Floyd (46) umro je u Minneapolisu prije petnaest dana nakon što mu je policijski časnik, bijelac, koljenom protisako vrat skoro devet minuta.


Njegova je smrt izazvala prosvjede protiv rasizma i policijske brutalnosti u SAD-u koji su se proširili diljem svijeta.


Philonise je rekao da ne želi da njegov brat bude “još jedno ime na listi”.


“Ljudi na ulicama govore vam da je dosta. Budite lideri koje ova zemlja i ovaj svijet trebaju”, poručio je on zastupnicima.


Odbor za pravosuđe Zastupničkog doma održao je prvo kongresno saslušanje kako bi razmotrio pitanja koja su izazvala građanske nemire – rasizam i policijsku brutalnost.