Izglasan amandman

Boris Johnson poražen u parlamentu: Odgađa se glasanje o sporazumu o Brexitu

Hina

Foto Parliament TV via Reuters

Foto Parliament TV via Reuters

Bivši konzervativni zastupnik Oliver Letwin, koji je podržao sporazum Therese May, tvrdi da podržava Johnsonov sporazum, ali da je predloženi amandman osiguranje da Boris Johnson neće moći provesti brexit bez sporazumaLONDON Britanski parlament izglasao je u subotu amandman zastupnika Olivera Letwina kojim odgađa glasanje o sporazumu o brexitu što ga je Boris Johnson sklopio u četvrtak s EU-om te parlament o premijerovu sporazumu neće danas glasati.


Bivši konzervativni zastupnik Oliver Letwin, koji je podržao sporazum Therese May, tvrdi da podržava Johnsonov sporazum, ali da je predloženi amandman osiguranje da Boris Johnson neće moći provesti brexit bez sporazuma ako se stvari promijene do 31. listopada.


Za prihvaćanje amandmana glasala su 322 zastupnika, a 306 ih je bilo protiv.
Letwinov amandman odgađa glasanje o Johnsonovom sporazumu što bi se dogodilo da amandman nije prihvaćen sve dok se ne usvoji zakonski okvir koji to omogućuje.


Johnson je ponovio da neće ponovno pregovarati s EU-om.


“Neću s EU-om pregovarati o odgodi niti me zakon prisiljava da to učinim”, kazao je Johnson nakon glasanja.


Čelnik laburista Jeremy Corbyn poručio je da se premijer mora “pridržavati zakona” i zatražiti od EU-a odgodu brexita.


Johnson je kazao da će vlada idućeg tjedna predložiti zakonske prijedloge potrebne za britanski izlazak iz EU-a 31. listopada.


Parlament će najranije u utorak glasati o Johnsonovu sporazumu.


Rezultati glasanja o Letwinovu amandmanu bili su “vrlo tijesni” te se nadam da će zastupnici podržati sporazum “velikom većinom”, rekao je Johnson.