Danas sastanak u Bijeloj kući

Biden podupro zahtjev Švedske i Finske: ‘Bit ćemo na vašoj strani u slučaju ruske prijetnje’

Hina

Reuters

Reuters

Turska prijeti da će uložiti veto na to proširenje i u srijedu se ponovno usprotivila pristupanju dviju zemaljaSjedinjene Države su u srijedu izrazile odlučnu potporu zahtjevu Finske i Švedske za članstvo u NATO-u, obećavši da će biti na njihovoj strani u slučaju ruske “prijetnje”.


“Srdačno pozdravljam i odlučno podupirem povijesnu kandidaturu Finske i Švedske”, rekao je predsjednik Joe Biden koji u četvrtak treba primiti švedsku ministricu Magdalenu Andersson i finskog predsjednika Saulija Niinista u Bijeloj kući.


Demokratski predsjednik je u priopćenju rekao da “jedva čeka da surađuje s američkim Kongresom i s našim saveznicima u NATO-u kako bi Finska i Švedska uskoro ušle u najsnažniji obrambeni savez u povijesti”.
Ove dvije nordijske zemlje predale su u srijedu službenu kandidaturu.


Premda su tijekom povijesti bile neutralne, naglo su promijenile smjer nakon ruske invazije na Ukrajinu krajem veljače, što je utjecalo i na njihovu javnost koja je dotad bila suzdržana prema članstvu u Sjevernoatlantskom savezu.


Stockholm i Helsinki su se stoga odlučili stati pod NATO-ov kišobran, dakle konkretno pod vojnu zaštitu drugih europskih zemalja i napose SAD-a, nakon napada Moskve na susjednu zemlju.


Kandidature sada moraju proći dvije važne etape, što je proces koji može potrajati mjesecima: potpisivanje protokola o pristupanju, a onda ratifikaciju u parlamentima 30 zemalja članica.


Gotovo su sve zemlje pozitivno dočekale finski i švedski zahtjev za članstvo. U Washingtonu je dobio gotovo jednoglasnu potporu i potvrda u Kongresu trebala bi biti tek formalnost.


No Turska prijeti da će uložiti veto na to proširenje i u srijedu se ponovno usprotivila pristupanju dviju zemalja.


Ankara optužuje Švedsku da je “rasadnik terorističkih organizacija” poput kurdskog PKK-a i zamjera dvjema zemljama da ne odobravaju izručenje osoba optuženih za “terorizam” i da su obustavile izvoz oružja u Tursku.


Američki državni tajnik Antony Blinken koji je razgovarao telefonom s NATO-ovim glavnim tajnikom Jensom Stoltenbergom, sastao se u srijedu u New Yorku s turskim kolegom Mevlutom Cavusogluom ne bi li pokušali riješiti problem.


“S razlogom smo zabrinuti za sigurnost”, istaknuo je turski ministar.


“Želimo razlike prevladati dijalogom i diplomacijom”, rekao je Mevlut Cavusoglu, ostavljajući otvorena vrata rješenju.