Talijanska modna kuća

Benetton niže gubitke te priprema preustroj poslovanja

Hina

Reuters

Reuters

Grupa je prema trogodišnjem strateškom planu trebala zaključiti prošlu godinu na pozitivnoj nuli, rekao je Luciano Benetton, predsjednik i jedan od osnivača, ali je financijska situacija u proteklim mjesecima bila gora no što se očekivaloTalijanska modna kuća Benetton niže gubitke i obitelj osnivača priprema preustroj poslovanja i financijsku injekciju od 260 milijuna eura, rekla su dva upućena izvora.


Upravni odbor grupe trebao bi se tokom dana sastati i razgovarati o oko 230 milijuna eura neto gubitka u 2023. godini, koji uključuje umanjenje vrijednosti imovine, rekao je jedan izvor.


U 2022. neto gubitak iznosio je 81 milijuna eura, uz prihod od milijardu eura.
Grupa je prema trogodišnjem strateškom planu trebala zaključiti prošlu godinu na pozitivnoj nuli, rekao je Luciano Benetton, predsjednik i jedan od osnivača, ali je financijska situacija u proteklim mjesecima bila gora no što se očekivalo.


Uprava na čelu s izvršnim direktorom Massimom Renonom zatekla je odbor “dramatičnim” gubitkom, izjavio je Benetton za dnevni list Corrierre della Sera.


Obitelj Benetton osnovala je modnu kuću 1965. godine i uspostavila mrežu od 4.000 trgovina širom svijeta. Godine 1986. uvrstili su dionice grupe u kotaciju milanske burze i otada kompanija niže gubitke.


Obitelj osnivača drži vlasnički udio preko holdinga Edizione, koji je spreman podržati restrukturiranje i uložiti 260 milijuna eura, uz čvršću kontrolu nad poslovanjem, rekao je jedan izvor.


Benetton je proslavio šarenim džemperima, ali se u posljednje vrijeme teško nosi sa sve žešćom konkurencijom divova brze mode, poput Inditexa, vlasnika Zare, koji je razvio puno efikasniji model proizvodnje i distribucije, uz bržu reakciju na promjenu ukusa potrošača.