SAD u kaosu

DISTANCIRAO SE OD TRUMPA Američki ministar obrane ne podržava slanje vojske na prosvjednike

Hina

Mark Esper / Reuters

Mark Esper / Reuters

"Ne podržavam aktiviranje Zakona o pobuni", kazao je Esper, govoreći o zakonu koji predsjedniku omogućuje da upotrijebi oružanu silu na američkom tlu.WASHINGTON Američki ministar obrane Mark Esper izjavio je u srijedu kako ne podržava slanje vojske na prosvjednike zbog smrti Georgea Floyda i rasne nejednakosti, distancirajući se od predsjednika Donalda Trumpa koji je zaprijetio da će vojnom silom suzbiti nemire diljem SAD-a.


Esper je rekao da se aktivnu vojsku može koristiti samo kao “posljednju opciju.”


“Ne podržavam aktiviranje Zakona o pobuni”, kazao je Esper, govoreći o zakonu koji predsjedniku omogućuje da upotrijebi oružanu silu na američkom tlu.
“Upotreba aktivne vojske je posljednja opcija, u najhitnijim i najstrašnijim slučajevima. Trenutno nismo u toj situaciji”, izjavio je Esper novinarima u Pentagonu.


Ta izjava odudara od Trumpove prije dva dana. “Ako grad ili država odbiju poduzeti akcije nužne za obranu života i imovine građana, onda ću poslati vojsku i brzo riješiti problem”, rekao je Trump u ponedjeljak, nešto prije nego što je savezna policija suzavcem rastjerala prosvjednike kako bi predsjednik mogao doći do crkve i ondje se slikati s Biblijom u ruci.


Nacionalna garda izašla je na ulice na zahtjev dvadesetak guvernera, a na Trumpovu inicijativu u Washingtonu, glavnom gradu države.


Esper je rekao da vjeruje da je u SAD-u rasizam “stvaran” i da je važno o tome glasno govoriti. Smrt crnca Georgea Floyda, koju su skrivili bijeli policajci, nazvao je “strašnim zločinom.”


Esper je također pod velikim pritiskom javnosti jer je bio u društvu Trumpa na putu do crkve.


“Nisam bio svjestan planova policije za raščišćavanje parka”, rekao je Esper. “Činim sve što mogu da ostanem apolitičan… Nekad sam u tome uspješan, a nekad sam manje uspješan.”


Ministar obrane također je rekao da je pokrenuo istragu radi korištenja helikoptera Nacionalne straže koji je letio iznad grupe prosvjednika, smatrajući  da je to bilo nesigurno.