Na rubu kriminala

Amazonove “gadgete” proizvode maloljetnici: Rade za manje od deset kuna po satu

Portal Novilist.hr

FOTO/Wikimedia Commons

FOTO/Wikimedia Commons

Prema dokumentima, tinejdžeri su namamljeni iz škola i sa tehničkih fakulteta diljem Hengyanga. Djeca su dobila "titulu" stažista, a u priču su uključeni i njihovi profesori.Na stotine djece školske dobi u Kini izrađuje Amazonove “Alexa” uređaje kao dio kontroverznog i često ilegalnog pokušaja da se zadovolje potrebe kupaca, što otkrivaju dokumenti u čiji je posjed došao britanski Guardian. 


Intervjui s radnicima i dokumenti koji su procurili od Amazonovog dobavljača Foxconna, prikazuju da se od djece zahtjeva prekovremeni i noćni rad da bi proizveli “pametne zvučnike”, na granici kineskog radnog prava. 


Prema dokumentima, tinejdžeri su namamljeni iz škola i s tehničkih fakulteta diljem Hengyanga. Djeca su dobila “titulu” stažista, a u priču su uključeni i njihovi profesori. Oni su plaćeni od strane tvornica da ih prate i ohrabruju one nevoljke na prihvaćanje prekovremenih.


Izrađuju i Echo i Echo Dot
Neki od učenika izrađuju Echo i Echo Dotove koji podržavaju Alexu, a od njih je traženo da rade više od dva mjeseca kako bi nadoknadili potrebu za radnicima u tvornici tijekom perioda kada je najveća potražnja za proizvodima. 


Zaposleno je više od tisuću učenika u dobi od šesnaest do osamnaest godina. Kineske tvornice smiju zapošljavati maloljetnike od šesnaest godina, ali isti ne smiju raditi noćne smjene niti prekovremene. 


Foxconn koji uz ovo izrađuje i iPhone za Apple, priznaje da su studenti zapošljavani ilegalno i da je bila potrebna hitna akcija koja bi popravila situaciju. 


“Udvostručili smo nadzor i nadgledanje programa stažiranja sa svakom relevantnom partnerskom školom kako bismo osigurali da niti pod bilo kojim okolnostima stažistima neće biti dozvoljeno da rade prekovremeno ili noću”, stoji u izjavi koju prenosi Guardian. 


Nude im “praktično iskustvo”


“U prošlosti je bilo situacija kada se ovo događalo zbog ‘previda’ lokalnog rukovoditeljstva, ali pogođenim je stažistima isplaćena dodatna plaća povezana s ovakvim smjena. Ovo nije prihvatljivo i poduzeli smo potrebne korake zbog osiguranja da se više nikada ne ponovi”, dodaju. 


Kompanija je branila činjenicu da koriste školsku djecu tvrdeći da ovakav rad “osigurava studentima koji imaju zakonsku radnu sposobnost, mogućnost da steknu praktično radno iskustvo i trening u brojnim područjima, što će pomoći njihovim nastojanjima da nakon diplomiranja/maturiranja pronađu poslove”. 


Foxconn kaže da će povećati broj regularnih radnika i pregledati plaće.


FOTO/REUTERS/Tyrone Siu


FOTO/REUTERS/Tyrone SiuGlasnogovornik za Amazon kojim predsjedava Jeff Bezos (inače najbogatija osoba na svijetu) kaže da kompanija neće tolerirati kršenja pravila ponašanja dobavljača, te da redovito ocjenjuje dobavljače, često koristeći neovisne revizore, za praćenje poštivanja i poboljšanja.


“Pronađemo li povrede, poduzimamo odgovarajuće mjere, uključujući zahtjev za momentalnim akcijama za ispravljanje”, dodaje. 


Kaže i da istražuju optužbe i adresiraju probleme s Foxconnom na “najvišoj razini”, kao i da su dodatni timovi “specijalista stigli na to mjesto zbog istrage”. 


“Svakodnevni rad od deset sati je veoma zamoran”


Xiao Fang, čije je ime namjerno promijenjeno (17) je s radom u tvornici započela prošlog mjeseca, a riječ je o tvornici koja radi na produkciji Amazonovih Echo uređaja. 


Fang je inače studentica računalnih znanosti, a njezin je zadatak dodavanje zaštitnog sloja na tri tisuće Echo Dotova svaki dan. Kaže da joj je učitelj prvo rekao da će dnevno raditi osam sati, pet dana tjedno. Na kraju je radila deset sati dnevno, šest dana tjedno. 


Kaže da su svijetla u radionicama vrlo svjetla, pa postane strašno vruće. 


“U početku nisam bila naviknuta na rad u tvornici, ali sada nakon mjesec dana, nevoljko sam se priviknula. Ali, svakodnevni rad od deset sati je veoma zamoran”, kaže Fang. 


“Pokušala sam reći da ne želim raditi prekovremeno, ali menadžer je o tome obavijestio mog učitelja. On mi je tada rekao da ako ne budem radila prekovremenu, neću moći stažirati u Foxconnu, što će utjecati na moju maturu i prijave za školarinu. Nisam imala izbora, morala sam ovo preživjeti”. 


Plaća od 9,44 kuna po sati


Dokumenti koji otkrivaju ovaj nezakoniti rad dostavljeni su grupi za prava radnika (China Labor Watch), te su podijeljeni s Guardianom. Na jednom dokumentu piše da tvornica treba otprilike sedam tisuća radnika u periodu od travnja do listopada. 


Dokumenti kompanije pokazuju da Foxconn stažistima plaća 1.93 funte (15,44 kune) po satu, a prosječna (minimalna) plaća je 1.18 funti (9,44 kune) po satu.


Amazon se u siječnju pohvalio da su prodali više od stotinu milijuna uređaja Alexa. Isti koštaju pedeset dolara u SAD-u, pedeset funti u Velikoj Britaniji i 79 australskih dolara u Australiji.