Ogorčeni

Amazon i Instacart štrajkaju za bolju zaštitu od koronavirusa: ‘Naše zdravlje je važno’

Hina

Reuters

ReutersZaposlenici američkih platforma za internetsku prodaju Amazon i Instacart u ponedjeljak su stupili u štrajk dok je u New Yorku i u San Franciscu na snazi mjera zabrane većih skupova, optuživši poslodavce da ih dovoljno ne štite od novog koronavirusa.


Više desetaka radnika u Amazonovu skladištu na Staten Islandu, na jugu Manhattana, u New Yorku, prekinulo je posao u ponedjeljak u podne.


Okupili su se ispred skladišta Amazona, neki s maskama i s rupcima na ustima, raštrkani na parkiralištu, poštujući zahtjev za društveno distanciranje.
Nosili su transparente na kojima je pisalo: »Naše zdravlje je doista važno« i »Postupajte s radnicima kao s kupcima«.


Dok su stanovnici na tom području, što je postalo epicentar epidemije u Sjedinjenim Državama, pozvani da ostanu kod kuće, radnici zamjeraju velikoj američkoj tvrtki da ne poduzima nužne mjere za njihovu zaštitu.


»Osobe koje su testirane i pokazale se pozitivne rade u ovoj zgradi i prenose (virus) stotinama drugih«, piše na računu na Twitteru nazvanom @Shut_downAmazon otvorenom u toj prigodi.


»Ove optužbe su jednostavno neutemeljene«, reagirao je Amazon u priopćenju koje je poslao France Presseu.


»Poduzeli smo radikalne mjere kako bismo zajamčili sigurnost ljudi, koje obuhvaćaju dubinsko čišćenje triput češće nego inače, nabavu dostupne sigurnosne opreme i izmjenu procedure kako bismo zajamčili sigurnosni razmak«, tvrdi kompanija.


Radnici lanca trgovina zdrave hrane Whole Foods koji je u sastavu Amazona poziva na štrajk u utorak, tražeći također bolju sigurnost i veće plaće.


I dostavljači platforme Instacart, preko koje se kućne potrepštine mogu kupiti putem interneta, prekinuli su posao u ponedjeljak. Traže veću sigurnost i bolje financijske uvjete.


Na posao se ne vraćaju dok se »ne ispune svi njihovi zahtjevi«, rekao je glasnogovornik grupacije »Gig Workers Collectivea«.


Po stanju u ponedjeljak, u SAD-u je od Covida-19 oboljelo gotovo 157.000 ljudi a više od 2.880 je umrlo, navodi sveučilište Johnsa Hopkinsa.