"NULTA" TOLERANCIJA

Kineski izvoz odavno nije bio ovako mali: Brutalno “zatvaranje” Šangaja ima svoju cijenu

Hina

Reuters

Reuters

Šangaj, kinesko gospodarsko i financijsko središte s 26 milijuna stanovnika, bio je u izolaciji više od mjesec dana. To je značilo nagli pad prometa u najvećoj luci u svijetu i aktualni manjak kamiona.PEKING – Kineska vanjskotrgovinska razmjena sa svijetom snažno je oslabila u travnju zbog strogih mjera suzbijanja novog vala covida 19, pokazali su u ponedjeljak podaci carinske uprave.


Izvoz je porastao za samo 3,9 posto u odnosu na prošlogodišnji travanj, izvijestila je carinska uprava, najslabije u otprilike dvije godine.


Uvoz je stagnirao.
U ožujku izvoz je poskočio za 14,7 posto dok je uvoz gotovo stagnirao.


Posustajanje izvoza u prošlom mjesecu povezano je sa strogim ograničenjima koja proizlaze u službene politike nulte tolerancije na covid 19, a ozbiljno su narušila prijevoz tereta.


Prema mišljenju stručnjaka, razmjenu su omeli i kriza koju je izazvala ruska invazija na Ukrajinu i spori oporavak drugih zemalja od pandemijske krize.


Posebno je snažno smanjena razmjena s Njemačkom, pokazuju podaci. Tako je kineski uvoz njemačke robe pao za 9,8 posto dok je izvoz potonuo devet posto.


Izvoz u Europsku uniju povećan je za 7,9 posto, ali uvoz je pao za čak 12,5 posto.


Kineska vanjska trgovina suočava se s “kompliciranim i teškim vanjskim okruženjem”, rekao je direktor statistike u carinskoj upravi Li Kuiwen.


No, mnogi kineski problemi vuku korijene i iz službene politike koja nalaže striktno suzbijanje novih žarišta covida 19. Tako je Šangaj, kinesko gospodarsko i financijsko središte s 26 milijuna stanovnika, bio u izolaciji više od mjesec dana.


To je značilo nagli pad prometa u najvećoj luci u svijetu i aktualni manjak kamiona.


Kina provodi strogu politiku nulte tolerancije na covid od prvih dana pandemije, inzistirajući na strogim mjerama zatvaranja i izolacije za zaražene građane, ali i one koji su s njima bili u kontaktu i za njihove kontakte.


Taj je sustav funkcionirao prilično dobro dok se u Kini nije pojavio jako zarazna varijanta omikron, što znači proširivanje mjera izolacije na brojne regije, testiranje strpljenja građana u izolaciji i zabrinutost za utjecaj mjera na gospodarstvo.


Unatoč visokim ekonomskim troškovima, kinesko vodstvo ustraje u takvoj politici, kao što je upravo potvrdilo vodstvo vladajuće komunističke stranke.


“Kina je zemlja s puno stanovnika i puno starijih ljudi, s neujednačeno razvijenim regijama i nedovoljnim medicinskim resursima”, upozorili su.


“Popuštanje mjera prevencije i kontrole neizbježno će potaknuti širenje zaraze, brojne slučajeve teških oblika bolesti i smrtnih ishoda i ozbiljno utjecati na gospodarski i društveni razvoj, kao i život i zdravlje ljudi”, priopćili su.


Usporavanje izvoza ima ozbiljne posljedice, budući da vanjska trgovina čini oko trećine kineskog BDP-a i zapošljava oko 180 milijuna ljudi, napominje njemačka novinska agencija dpa.


Kineski premijer Li Keqiang govorio je u subotu o “kompliciranoj i ozbiljnoj” situaciji na tržištu rada i poručio lokalnim vlastima da im prioritet mora biti pomoć kompanijama u prevladavanju aktualnih teškoća i u osiguranju radnih mjesta.