Facebook objava

Stižu reakcije na uhićenje umirovljenika zbog komentara o Plenkoviću: “Maltretirate građane”

Hina

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

U demokratskom društvu neprihvatljivo je da policija uhićuje građane zbog javno izgovorene ili napisane kritike vlastiKuća ljudskih prava Zagreb izrazila je u ponedjeljak zabrinutost uhićenjem muškarca (72) iz okolice Zadra zbog komentara na Facebooku, upozorivši kako je u demokratskom društvu neprihvatljivo da policija uhićuje građane zbog javne kritike političke vlasti.


Izražavajući svoju zabrinutost zbog uhićenja i podnošenja optužnog prijedloga protiv 72-godišnjeg muškarca iz Briševa kod Zadra zbog napisanog komentara na Facebooku kojim javno izražava neslaganje s politikom Vlade, Kuća ljudskih prava Zagreb u priopćenju ističe kako je bez obzira na stil i izričaj tog komentara, neupitno riječ o ljudskom pravu na slobodu izražavanja zaštićenom Ustavom i međunarodnim ugovorima.


Nešto neprihvatljivo u demokratskom društvu


“U demokratskom društvu neprihvatljivo je da policija uhićuje građane zbog javno izgovorene ili napisane kritike vlasti, pa čak i kad ta kritika vrijeđa ili omalovažava političare, uključujući i najviše državne dužnosnike”, upozoravaju iz te nevladine udruge.
Smatraju kako je Policijska uprava zadarska ovim optužnim prijedlogom u potpunosti ignorirala Europsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava koja štiti pravo na slobodu izražavanja.


Nadalje, neprihvatljivim ocjenjuju da policija optužni prijedlog podnosi na temelju odredbe o zabrani vrijeđanja i omalovažavanja državnih organa iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira koji je posljednji puta mijenjan 1994. godine, te time koristi tu zastarjelu odredbu da bi ograničila pravo na javno izražavanje.


“Europski sud za ljudska prava jasno određuje da građani mogu kritizirati vlast pa i izjavama koje su “uvredljive, šokantne ili uznemiravajuće za državu ili bilo koji dio pučanstva”, ističu.


Napominju i kako ovo nije izoliran slučaj pogrešnog policijskog postupanja kojim se krši pravo na slobodu izražavanja, te podsjećaju na slučaj “prosvjednika koji je pozdravio ćaću” s Korčule iz srpnja 2019. godine te slučaj Erceg iz 2018. godine.


Policiju su pozvali da odustane od prekršajnog progona u ovom slučaju, MUP da provede edukaciju policijskih službenika i službenica u području slobode izražavanja te primjeni standarde Europske konvencije za ljudska prava, a Vladu RH da krene u proces izmjena Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira kojima će ovaj, kako ističu, važan zakon uskladiti sa najvišim međunarodnim standardima zaštite ljudskih prava.


GLAS: Plenkovićeva Vlada “opskurnim Zakonom” maltretira građane


Iz GLAS-a su u ponedjeljak ustvrdili kako Vlada premijera Plenkovića koristi “opskurni Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira” i da “maltretira građane”, nakon što su zbog uvredljivih komentara na internetu na račun premijera uhićena dvojica muškaraca u Zadru.


“Andrej Plenković već dulje vrijeme ozbiljno koketira s autokratskim sklonostima, a uhićenje 72-godišnjeg Zadranina zbog vrijeđanja i omalovažavanja premijera na društvenim mrežama opasan je znak je sve otišlo predaleko”, priopćili su iz stranke GLAS.


Smatraju da “očito nije bila riječ o prijetnji niti je premijer na bilo koji način bio ugrožen” i da je riječ, o vrlo grubom kršenju temeljnih prava, ograničavanju slobode govora i neopravdanom oduzimanju slobode.


“Da policija tako revno postupa za sve uvrede na društvenim mrežama, vjerojatno bi pola države svaki drugi dan bilo uhićeno”, navodi se u GLAS-ovu priopćenju vezano za uvrede upućene predsjedniku Vlade.


Dodaju kako je podloga za “ovakvo nedopustivo postupanje i maltretiranje građana zastarjeli Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira”. GLAS ocjenjuje da je taj Zakon prepun nelogičnosti, a među ostalim zabranjuje vrijeđanje i omalovažavanje državnih tijela i službenih osoba, i za to predviđa jednake kazne kao i za, recimo, neovlašteno pucanje iz vatrenog oružja, navodi se u priopćenju.


“Spomenuti zakon treba hitno mijenjati, ali još veći problem je ozračje koje šire Plenković i njegova Vlada te poruke koje svojim ponašanjem šalju svim institucijama. I zato je krajnji čas da prije svega promijenimo Vladu i premijera”, poručuju iz GLAS-a.


Policijska uprava zadarska provela je kriminalističko istraživanje nad 71-godišnjakom i 49-godišnjakom koji su ispod članka na zadarskom portalu o najavi posjeta premijera Andreja Plenkovića Maslenici u povodu 29. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Maslenica, “objavili komentare uvredljivog i omalovažavajućeg sadržaja”.


Prema pisanju zadarskih lokalnih medija, 71-godišnji muškarac napisao je na Facebooku da predsjednika Vlade RH “treba dočekati pokvarenim jajima, njega i njegove poltrone”.


PU zadarska odbacila je kao netočne teze plasirane u javnosti koje aludiraju na to da je premijer uključen u postupanje policije. Zadarska PU ističe kako je riječ o redovitom postupanju policije u okviru službene dužnosti te da je na nadležnom sudu da donese konačnu odluku.