DRUGAČIJI STAV

Španjolska se usprotivila prijedlogu EU-a: Neće narediti potrošačima da ograniče potrošnju plina

Hina

Reuters

Reuters

Nekoliko zemalja poput Austrije, Njemačke i Danske reklo je da razmatraju hitne planove koji bi u konačnici uključivali racionalizaciju plina. Plan EU-a naišao je na otpor drugih zemalja članica, uključujući Poljsku i Mađarsku.MADRID – Španjolska vlada neće narediti potrošačima da ograniče potrošnju plina, izjavila je u četvrtak ministrica energetike Teresa Ribera, nakon što je Španjolska rekla da će se usprotiviti prijedlogu Europske unije o smanjenju potrošnje plina.


“Nećemo uvoditi u zakon obvezu postavljanja temperature kućnih termostata”, rekla je u intervjuu za lokalni radio Cadena SER.


Vlada bi ipak preporučila ljudima da štede energiju, rekla je.
Dodala je da će vlada također zaštititi potrošnju plina u industriji.


Ministrica je u srijedu rekla da će se njezina vlada usprotiviti prijedlogu Europske unije da se smanji potrošnja plina jer zemlja ne ovisi o ruskom plinu nakon što je u prošlosti ulagala u infrastrukturu za skladištenje plina i ukapljivanje plina.


Europska komisija predložila je dobrovoljni cilj za sve zemlje EU-a da smanje potrošnju plina za 15 posto od kolovoza do ožujka, u usporedbi s njihovom prosječnom potrošnjom u istom razdoblju tijekom 2016.-2021.


Prijedlog bi omogućio Bruxellesu da cilj učini obaveznim u slučaju problema s opskrbom.


Nekoliko zemalja poput Austrije, Njemačke i Danske reklo je da razmatraju hitne planove koji bi u konačnici uključivali racionalizaciju plina.


Plan EU-a naišao je na otpor drugih zemalja članica, uključujući Poljsku i Mađarsku.