POVRATAK ZIME

Slovenci otvorili skijališta: U ponedjeljak je pao snijeg, ne pamti se skijanje tako kasno u svibnju

Hina

Na Krvavcu u utorak još nije kraj sezone, zahvaljujući snijegu koji je pao u ponedjeljak, čime je srušen stari rekord iz daleke 1969. kada je skijaška sezona trajala do 16. svibnja, u vrijeme hladnijih zima, kad ni pojam globalno zatopljenje nije bio poznat.LJUBLJANA – Premda je sredina svibnja, pa i u Sloveniji ljudi više razmišljaju o ljetu i moru nego o zimskim sportovima, neka su skijališta opet otvorena, pa tako i popularni Krvavec, no prekasno je da bi se skijališta spasila od katastrofe koju je učinila koronakriza.


Na Krvavcu u utorak još nije kraj sezone, zahvaljujući snijegu koji je pao u ponedjeljak, čime je srušen stari rekord iz daleke 1969. kada je skijaška sezona trajala do 16. svibnja, u vrijeme hladnijih zima, kad ni pojam globalno zatopljenje nije bio poznat.


“Danas je na skijalištu Krvavec cijena skijaške karte smanjena na 15 eura, a 10 za djecu, na vrhu je pola metra snijega,  a otvorene su tri skijaške staze”, kazao je za medije upravitelj skijališta Janez Janša, poduzetnik koji nosi isto ime i prezime kao slovenski premijer, makar s njime nema nikakve rodbinske veze.
“Mislimo da to još nije kraj i da ćemo, ovisno o vremenskim prilikama, raditi i idućih dana”, dodao je.


Restrikcije i mjere uvedene zbog koronakrize popularno su ljubljansko skijalište veći dio sezone učinile nedostupnim, a upravitelj Krvavca Janša znao je svojim potezima naljutiti imenjaka na čelu vlade.


Jednom su skijalište Krvavec inspektori ove zime bili i  zatvorili jer zimski sportovi i rekreativna okupljanja, te rad žičara tada nisu bili dopušteni.


“Ova je sezona bila jako kaotična. Na početku smo imali probleme s vladinim restrikcijama u stilu otvori-zatvori, onda je krajem siječnja ipak bilo nešto prometa, što je prekinuto novim ‘lockdownom’ početkom travnja. Šteta – jer smo možda ipak imali priliku spasiti sezonu”, komentirao je Janša neprilike s kojima su se susretali i drugi skijaški centri i zimski turizam općenito jer su i hoteli bili zatvoreni.